Starter van de week: Noortje Schut

Starter van de week: Noortje Schut

Starter van de week:

Noortje Schut

De toekomst van de starter is in lange tijd niet zo onzeker geweest. Komt er een financiële crisis? Wat gebeurt er met de huizenmarkt? En hoe zit het met het vinden van een baan? In onze rubriek laten wij een starter aan het woord waarvan het leven door de coronacrisis op z’n kop is gezet.

Deze week: Noortje Schut (23). Net afgestudeerd aan Rotterdam University College en werkzaam als CDD-analist bij ABN-AMRO.

Noortje studeerde in december 2019 af aan Rotterdam University College met een bachelor of science op zak en besloot gelijk te starten op de arbeidsmarkt: “Ik was toen 23 en wilde echt beginnen met werken. Ik had ruim een half jaar gereisd na mijn middelbare school, dus dat had ik al afgestreept.

Doorstuderen ga ik misschien later nog doen als dat voor een bepaalde functie van belang is. In januari ben ik gelijk begonnen met solliciteren en uiteindelijk kwam ik bij ABN-AMRO terecht.

Ik werk daar nu ongeveer drie maanden als uitzendkracht via Young Capital, maar ik heb gewoon een jaarcontract en ik werk 40 uur in de week.”

“Ik vond het stoer hoe zij zich als vrouw manifesteerde in iets wat nog altijd een mannenwereld is. Dat heeft me altijd geïnspireerd.”

Drijfveren 

Noortje werkt daar als Customer Due Diligence Analist: “Heel simpel gezegd wil het bedrijf  graag weten wie hun klanten zijn en hoe betrouwbaar ze zijn. Daar doe ik dus onderzoek naar. Ik heb altijd iets willen doen wat van maatschappelijk belang is en niet alleen vanuit de motivatie om geld te verdienen.

Dat ik iets met economie ben gaan doen is ook niet heel gek. Ik was op de middelbare school ook altijd al het beste in economie en mijn ouders hebben beide in het bedrijfsleven gewerkt. Je zou kunnen zeggen dat het er met de paplepel is ingegoten. Mijn moeder is lang CEO geweest van een groot bedrijf.

Ik vond het stoer hoe zij zich als vrouw manifesteerde in iets wat nog altijd een mannenwereld is. Dat heeft me altijd geïnspireerd.”

Starter in coronatijd 

Op 14 februari startte Noortje bij ABN-AMRO, maar nadat ze acht dagen op kantoor had gewerkt voerde Nederland de intelligente lockdown in en werkte ze thuis. “Dat was in het begin wel lastig.

Je hebt als starter nog geen routine en die moet je buiten de werksfeer van het kantoor zelf creëren. Het contact met collega’s is sowieso anders omdat je elkaar nog niet zo goed kent. Je leert elkaar gelukkig, ook online, steeds beter kennen. Als ik ergens een vraag over heb, of ik moet iets leren, dan kan een collega heel makkelijk zijn scherm delen en kan ik precies zien hoe iemand iets voordoet.

Qua techniek is alles goed te doen, maar het is qua persoonlijk contact allemaal wat afstandelijker. Je kan online minder van je persoonlijkheid laten zien. Ik zou bijvoorbeeld in een call minder snel een grapje maken die ik in het echt wel zou maken.”

“Ik ging er wel met de instelling in dat mijn eerste baan niet per se de koers zou zetten voor de rest van mijn carrière.”

Als starter ga je een nieuwe levensfase in en dat kan best een onzekere en spannende tijd zijn, zeker financieel gezien. “Ik had gelukkig geen onzekerheid om aan een baan te komen.

Op het moment dat ik solliciteerde ging het nog goed met de economie, waren er zelfs meer vacatures dan sollicitanten. Door mijn opleiding heb ik een goede baangarantie. Daarnaast ging ik er wel in met de instelling dat mijn eerste baan niet per se de koers zou zetten voor de rest van mijn carrière.

Ik weet nog niet precies waar ik uiteindelijk heen wil met mijn carrière. Ik heb nu nog zoveel te leren bij ABN-AMRO en ik wil niet te ver vooruitkijken.”

Voor Noortje ging het vinden van een baan als starter best voortvarend. Het is vooral belangrijk dat je proactief bezig bent met solliciteren: “Ik heb echt lange dagen gemaakt met het zoeken van vacatures en erop reageren.

Ik denk dat het belangrijk is dat je aan een werkgever laat zien dat je echt bereid bent ervoor te gaan. Dat je het bijvoorbeeld niet alleen bij het opsturen van je cv laat, maar ook durft te bellen om nog eens te vragen of ze alles hebben ontvangen. Zo laat je zien dat je er echt achteraanzit.”

“Als ik nu bij mensen met jonge kinderen thuiskom, denk ik: misschien wacht ik nog even.”

Dag studententijd?

Voor veel studenten is de overgang naar starter een serieuze verandering. Ook Noortje merkte dat: “Ik was heel erg gewend aan de vrijheid die je als student had. Je kan toch makkelijker ’s middags wat leuks doen of je slaat een keer een college over.

Op het moment dat je fulltime werkt heb je veel meer verantwoordelijkheid, in de zin dat je gewoon elke dag je uren maakt. Het is iets waar ik erg aan moest wennen, maar ik moet zeggen dat die structuur en routine, die ik in mijn studententijd veel minder had, me goed doet en rust bezorgt.

Het is fijn dat ik me, zeker nu in de tijd van corona, elke dag nuttig kan maken en lekker aan het werk kan. Mensen om me heen die zulke vastigheid niet hebben vervelen zich toch sneller en daar heb ik gelukkig echt geen last van.”

Noortje heeft nog niet helemaal gedag gezegd tegen het studentenleven. Ze woont in Rotterdam nog steeds in een studentenhuis met zeven huisgenoten: “Ik vind de combinatie van werken en met zoveel mensen samenwonen heel fijn. De gezelligheid en luchtigheid die in het huis heerst, vooral na een lange dag op kantoor, zorgt voor een fijne balans. Ik woon in een huis met andere starters en masterstudenten, dus iedereen is serieus bezig met zijn carrière en dat maakt het een fijne omgeving.” 

Toekomst

Of Noortje haar moeder achterna wil, weet ze nog niet. “Ik weet niet of ik dat uiteindelijk ook wil, CEO zijn. Het vergt namelijk heel veel toewijding. Zo wil ik bijvoorbeeld graag een gezin. Ik zeg niet dat je als moeder dan niet hoog in het bedrijfsleven kan werken, maar het vraagt wel veel van je.”

Die kinderwens stelt Noortje overigens nog even uit. “Ik dacht altijd: ik wil jong moeder worden. Alleen, als ik nu bij mensen met jonge kinderen thuiskom, denk ik: misschien wacht ik nog even.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons