Starter van de week: Werner Schouten

Starter van de week: Werner Schouten

Starter van de week

Werner Schouten

De toekomst van de starter is in lange tijd niet zo onzeker geweest. Komt er een financiële crisis? Wat gebeurt er met de huizenmarkt? En hoe zit het met het vinden van een baan? In onze rubriek laten wij een starter aan het woord over de gevolgen van de coronacrisis. Deze week kijken we naar de toekomst met Werner Schouten (21). 

Na zijn bacheloropleiding Advanced Technology op de Universiteit Twente begon Werner een start-up waarmee hij bedrijven helpt duurzamer te worden. Bovendien is hij voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

Zijn passie voor klimaat en duurzaamheid is ontstaan toen hij een Summer School volgde in Seoul, Zuid-Korea. “Ik zag daar de ongelijkheid die ontstond bij de vervuiling van het milieu en klimaatverandering. Als de wind verkeerd stond waaide er vuile lucht vanuit het industriële China over de stad. Welvarende inwoners konden zich terugtrekken in goed geventileerde gebouwen, in tegenstelling tot de mensen die op straat wonen en werken. Dat voelde zo oneerlijk dat ik dacht: daar moet ik wat mee doen. En zo is mijn hart voor duurzaamheid gaan kloppen.”

Jong ondernemen

Een jaar geleden begon hij daarom met twee compagnons de start-up ‘Carbon Clarity’. Ze helpen bedrijven om hun groene doelen te behalen. “Het begon allemaal toen ik dacht: hoe kan ik mijn eigen krachten inzetten met het doel om te bouwen aan een meer duurzame samenleving?” Er bleek veel vraag te zijn bij bedrijven naar meer inzicht in hoe ze kunnen verduurzamen. Bij Carbon Clarity berekenen ze wat hun CO2-uitstoot is en kijken zo hoe ze dat kunnen reduceren en compenseren.

“Als je het hoofd boven water moet houden ben je meer bezig met of je nog wel een inkomen hebt aan het einde van de week, dan met het einde van de wereld.”

Maar in deze coronatijden lijkt dat een lastige business. “Je ziet misschien dat duurzaamheid wat minder belangrijk wordt. Als je het hoofd boven water moet houden ben je meer bezig met of je nog wel een inkomen hebt aan het einde van de week, dan met het einde van de wereld. Dan is het begrijpelijk dat duurzaamheid op een laag pitje komt te staan. We hebben dan ook de laatste tijd minder aanwas van nieuwe klanten. Maar we gaan meestal samenwerkingen aan voor de langere termijn, dus dat was voor Carbon Clarity geen groot probleem.” 

Drijfveren

Bovenal is Werner, naast oprichter van de onderneming, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Die beweging vertegenwoordigt de stem van meer dan 100.000 jongeren verspreid over 72 jongerenorganisaties in de politiek en het bedrijfsleven, op het gebied van klimaatbeleid. “Ik kijk naar wat mijn beste kwaliteiten zijn en hoe ik dat kan koppelen met de ideeën die ik heb. Zo verbind je je hoofd met je hart, oftewel je passie met wat je goed kunt. Daar probeer ik op in te spelen, aan de ene kant als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en aan de andere kant in mijn start-up.” 

Dat voorzitterschap doet Werner dan ook met veel bevlogenheid. Hij mengt zich graag in het publieke debat. “Wat mij drijft is het besef dat ik ontzettend gifted ben dat ik in zo’n welvarend land als Nederland ter wereld ben gekomen. Door het geluk van waar je wieg heeft gestaan te ontvangen, sta je denk ik meer open om te kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat dat welzijn op meer plekken kan worden bereikt. En dat je er ook zeker voor zorgt dat jouw eigen welvaart niet ten koste gaat van die van anderen.”

“Ik ben ontzettend gifted dat ik in zo’n welvarend land als Nederland ter wereld ben gekomen.”

Politiek en klimaatbeleid

De Jonge Klimaatbeweging is opgericht voor starters en studenten tussen de 16 en 32 jaar. Onderwerpen die voor hen belangrijk zijn omtrent klimaat zijn volgens Werner vooral mobiliteit en consumptie: “Wij bedenken bijvoorbeeld hoe we ervoor kunnen zorgen dat reizen duurzamer wordt, dus hoe we het mobiliteitssysteem beter kunnen inrichten. Bij consumptie kun je onder andere denken aan de eiwittransitie, de verschuiving van dierlijke naar plantaardige consumptie. Daarbij kijken we hoe we allemaal duurzamer kunnen gaan consumeren en eten, zodat we voorkomen dat er onnodig veel druk komt te staan op onze ecosystemen. Dat is voor jonge mensen een heel belangrijk thema. Wij willen laten zien, bijvoorbeeld met het ontwikkelen van verdienmodellen, dat duurzaam niet duur hoeft te zijn.” 

Daarbij denken ze bij de Jonge Klimaatbeweging in oplossingen. Ze zien wat de zorgen zijn bij jongeren en wat zij belangrijk vinden. Vervolgens maken ze beleidssuggesties die ze presenteren aan de Tweede Kamer of bij ministeries. Dat jongeren belangrijk zijn in het debat over beleidsmaatregelen bleek ook vorige maand toen premier Rutte opriep aan jongeren om hun stem te laten horen en een revolutie te starten. Daarover kwam Werner ook aan het woord in de talkshow ‘M’.

“We gebruiken echt de creativiteit en onbevangenheid van jonge mensen om te laten zien dat we echt veel kunnen bijdragen aan onze eigen samenleving.”

“Organisaties waar wij nauw mee samenwerken voeren wel eens actie waarbij ze urgentiebesef creeëren en laten zien dat er iets moet gebeuren tegen de klimaatverandering. Wij van de Jonge Klimaatbeweging gaan in gesprek met politici en beleidsmakers en doen dan graag suggesties van hoe het anders kan. We gebruiken echt de creativiteit en de onbevangenheid van jonge mensen om te laten zien dat we echt veel kunnen bijdragen aan onze eigen samenleving, als we daar een plek voor krijgen.”

Ze hebben dus wel degelijk iets te zeggen in politiek Den Haag en Werner spreekt dat graag uit: “Ik spreek regelmatig met politici en beleidsmakers dus het gaat zeer goed, we mogen niet klagen. Recentelijk is er ook een motie aangenomen waardoor wij structureel in periodiek overleg gaan met de minister over klimaatbeleid.”

Toekomstdromen

Over een jaar of tien wil hij nog steeds die person zijn die in het bedrijfsleven en bij beleidsmakers prikkelt om niet alleen op de korte termijn te denken. “Ik wil dat zij zich focussen op de keuzes die ze voorbereiden op 2030 of 2050, en niet alleen ervoor te zorgen dat ze dit kwartaal nog winst maken, maar juist over langere tijd. Dat is ook een rol die ik graag aanneem, als consultant of opiniemaker mensen stimuleren om anders te denken en juist dat langetermijnperspectief in acht te nemen en zo duurzamer te leven.”

Tot slot heeft Werner nog een boodschap voor de lezer van Startpunt: “Wat ik mee zou willen geven is: bedenk wat nou eigenlijk de toekomst is waarin je wil leven en vul op basis daarvan je (school)loopbaan en je carrière in. Want dat is denk ik wat nu nog veel ontbreekt. We zien nu met corona dat mensen wel ineens tijd hebben om over deze dingen na te denken. Dus richt je leven in door jezelf steeds af te vragen hoe je de toekomst voor je ziet, dat is denk ik ontzettend belangrijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons