Meer beschermingsmiddelen in het riool

Meer beschermingsmiddelen in het riool

Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus niet aan te slepen. Het is eenvoudig en duurzaam om zelf een mondkapje te maken, maar toch worden er nog veel wegwerpmondkapjes verkocht. En die komen vaak terecht in het riool, constateerde de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Door Robbert Temmen & Marieke Hanse

Wegwerpartikelen hoor je netjes in de prullenbak te gooien na gebruik. Toch zien de Nederlandse waterschappen dat er vaker beschermingsmiddelen door de wc worden gespoeld. Dat vermoeilijkt het proces van de zuivering van het rioolwater. “Er wordt sowieso al veel doorgespoeld, wat niet mag,” vertelt Roger Vingerhoeds, Waterketentechnoloog bij het waterschap Brabantse Delta. “We zien in deze tijd een lichte toename van afval, want vóór de coronacrisis zagen wij niet of nauwelijks beschermingsmiddelen in het riool.”

“Met evenveel moeite gooi je het in de afvalemmer.”

Biologisch afbreekbaar

Je mondkapje door de wc spoelen is dus geen goed idee. Logisch, denk je misschien, maar toch doen veel mensen het. “Dat snappen wij niet,” zegt Vingerhoeds, “met evenveel moeite gooi je het in de afvalemmer. Misschien denken sommige mensen dat alles wat je doorspoelt goed verwijderd kan worden, maar dat is niet zo. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie is geschikt om biologisch afbreekbare stoffen uit het rioolwater te halen. Beschermingsmiddelen worden niet afgebroken dus die moeten met roosters uit het water worden verwijderd.” 

Corona-resten

Mondkapjes in het rioolwater zorgen op weg naar de zuivering voor verstopping van die roosters en van pompen in rioolgemalen. “Daarom horen ze thuis in de prullenbak, net als bijvoorbeeld vochtige billendoekjes.” Naast beschermingsmiddelen werden er ook resten van het coronavirus zelf gevonden in het rioolwater. Maar dat is volgens Vingerhoeds niet gevaarlijk: “Voor zover bekend kun je via rioolwater niet besmet raken met het coronavirus, maar in het water barst het altijd van de micro-organismen, veelal ziekteverwekkers. Daarom zijn medewerkers van de zuivering gewend om voorzichtig met het rioolwater om te gaan en gebruiken ze altijd handschoenen en mondkapjes. En inderdaad, die gooien ze na gebruik in de afvalemmer!”

Wil je weten welke producten je wel en niet door de wc of de gootsteen kunt spoelen? Bekijk dan de video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons