Volledige reset door de coronacrisis

Volledige reset door de coronacrisis

Nét afgestudeerd en vol goede moed op zoek gaan naar een baan en eigen woning. Het is het toekomstplan van starter Pleunie Konings (23). Door de coronacrisis viel het plan in duigen. Die tegenslag is van grote invloed op haar gemoedstoestand.

Pleunie heeft de opleiding Manager party-, event- en businesscatering aan de Rooij Pannen in Tilburg afgerond. Ze had een baan in haar favoriete sector, de horeca. Daar werd ze echter in februari ontslagen. Het was het begin van een serie tegenslagen, die haar mentaal ver hebben teruggeworpen. 

Laag pitje

Vóór de coronacrisis had Pleunie een actief leven. Ze deed vaak leuke dingen met vrienden en was bovenal veel aan het werk. Door de coronacrisis is dat nu verleden tijd. “Ik zit alleen maar thuis. Af en toe ga ik wel weg, maar eigenlijk mocht dat niet van mijn ouders’’, vertelt ze. “Mijn gezondheid is namelijk niet zo sterk en mijn ouders waren erg bang dat ik ziek zou worden.”

Depressie

Met het wegvallen van het vaste patroon was de gifbeker nog niet leeg voor Pleunie. Twee jaar geleden kreeg ze te maken met een zware depressie inclusief angststoornis. Het afgelopen jaar ging het steeds beter met haar, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. “Ik deed vaak leuke dingen, waardoor ik de depressieve gevoelens kon onderdrukken”, zegt Pleunie. “Toen dat opeens allemaal niet meer kon, begon ik er weer aan te denken. Ik was heel erg bang dat het allemaal weer terug zou komen.” Ze zat een tijd niet lekker in haar vel.

Opgesloten

Als het over de oorzaak van haar terugval gaat, legt Pleunie de vinger op de zere plek. “Het kwam vooral doordat ik me opgesloten voelde. Ik kon niet meer mijn eigen ding doen en zat vast in mijn eigen huis.” Zodra Pleunie beperkt wordt, krijgt ze het moeilijk. “Toen ik 16 jaar was, wilde ik alles graag zelf bepalen, maar mijn ouders hadden het natuurlijk voor het zeggen”, vertelt ze. “Ik ben nu 23 jaar en dan verwacht je dat helemaal niet meer. Het is dan heel vervelend als je te horen krijgt dat je bepaalde dingen niet mag doen.”

Weinig perspectief

Het liefst zou Pleunie een vaste baan in de horeca hebben. Vanuit daar zou ze dan verder sparen voor een eigen woning. Die twee dingen zijn op dit moment ver weg. Ze heeft vaak gesolliciteerd bij horecagelegenheden, maar in alle gevallen was het antwoord negatief. “Ik snap het ook met deze omstandigheden, maar ik heb gewoon geld nodig. Ik moet nu letterlijk opnieuw beginnen.” 

Onzekerheid

Pleunie heeft inmiddels een tijdelijke baan gevonden. Ze plant vanuit huis coronatesten in. Vanaf 1 juni kunnen mensen met klachten een test aanvragen. Ze is opgelucht dat ze nu werk heeft, maar het gepaard met de nodige onzekerheid. “Waarschijnlijk is het een tijdelijke baan, omdat het een functie is voor de aankomende drukte”, vertelt ze. “Ik ga het gewoon doen en ik hoop dat ik er een halfjaar mee vooruit kan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons