Squats, push-pull en sprayen in sportscholen

Squats, push-pull en sprayen in sportscholen

Door Loïs Haanskorf & Jerom Huijskens
Door de uitbraak van het coronavirus moesten sportscholen noodgedwongen hun deuren sluiten. Dat was een harde klap voor de leden en het personeel. Om tóch overeind te blijven, is enige creativiteit vereist. Zo bracht sportschool Sportivo in Oudenbosch de apparatuur naar buiten.

 

Premier Mark Rutte kondigde een tijd geleden aan dat sportscholen voor langere tijd op slot moesten, vanwege de verspreiding van het virus. Door de maatregel van de regering kwamen er creatieve oplossingen, zoals het verplaatsen van fitnessapparatuur en ander materiaal naar buiten.

 

 

De spullen staan in veel gevallen onder een tent, zodat leden tóch gebruik kunnen maken van de faciliteiten en begeleiding krijgen. Strenge regels, goed toezicht houden en eigen verantwoordelijkheid van de leden staan daarnaast centraal.

 

 

Aerosolen

 

 

Waarom mag men eigenlijk alleen buiten sporten? De belangrijkst reden is dat het coronavirus wordt overgedragen tijdens het sporten, doordat er aerosolen vrijkomen. Dat zijn kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende: “In de buitenlucht vormt dit geen risico voor verspreiding zolang afstand bewaard wordt.”

 

 

“De luchtcirculatie is hier uitstekend”, zegt Josie Roffel, trainster bij Sportivo. Daar staat nu een grote tent op de parkeerplaats en daar sporten de mensen. Aan die tent zitten ook verplichtingen. Josie: “De circulatie is zo goed, omdat de tent maar één dichte zijkant mag hebben. De wind komt dus via drie kanten binnen.”

 

 

Belangrijke regels

 

 

De eigen verantwoordelijkheid van de leden is nog steeds belangrijk. “De grond wordt afgetapet zodat we de anderhalve meter waarborgen, maar soms moeten we mensen wel even iets toeroepen. Dat is voor hun eigen veiligheid en die van ons”, zegt Josie.

 

 

Er kwam onlangs goed nieuws voor alle sportscholen. Rutte maakte op woensdag 26 mei bekend dat ze vanaf 1 juli mogelijk weer open kunnen. Ze moeten zich in ieder geval wel aan bepaalde regels houden. Eén van de belangrijkste regels: een goede luchtcirculatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons