‘Niet zo luid drinken’

‘Niet zo luid drinken’

Online vergaderen: veel bedrijven in Nederland communiceren momenteel op deze manier. Er zitten veel voordelen aan zoals geen reistijd, meer werktijd en het gemakkelijk delen van documenten. Tóch is gebleken dat er ook mensen zijn die zich tijdens het vergaderen irriteren aan hun collega’s.

Het is onderdeel van het nieuwe normaal: via een vergadertool samenkomen met je collega’s om belangrijke zaken te bespreken. Soms hebben mensen niet door dat ze een hele slechte verbinding hebben óf er is een collega die nog aan het eten is tijdens de vergadering. Dat soort dingen kunnen al snel vervelend zijn voor mensen in de vergadering.

Dit is gebleken uit een onderzoek van VPN-diensten, een informatiewebsite over VPN. Het deed onderzoek onder 1506 werkende Nederlanders ouder dan 18 jaar. Dit is voortgekomen uit de vraag of het beeldbellen geen ergernissen opleverden. 

Grootste ergernissen

Uit het onderzoek bleek dat dezelfde irritaties als in het echte leven, ook een rol spelen tijdens de online vergaderingen. Volgens het onderzoek is de grootste irritatie laatkomers bij de vergadering. De op één na grootste irritatie is iemand met een slechte internetverbinding. Daarna komen mensen die eten tijdens een vergadering. 

Verder storen mensen zich niet alleen aan handelingen van collega’s, maar ook aan hun houding. Soms zal een vergadering wat vroeger plaatsvinden en dan zijn mensen misschien nog niet opgefrist. Ook dat kan afleidend werken. Uit het onderzoek bleek dat voornamelijk hoogopgeleide mensen zich ergeren aan dit soort collega’s. 

Wantrouwen en afleiding

Je bent ver weg van elkaar, dus je ziet minder wat andere mensen aan het doen zijn. Dan is het van groot belang dat je vertrouwen hebt in de bijdrage van je collega’s. Niet iedereen deelt dat vertrouwen; een derde van de ondervraagden kijkt wantrouwend naar zijn of haar collega’s. Dat heeft dan weer tot gevolg dat je met een bepaalde blik naar ze kijkt. 

Een ander gevoel dat ontstaat door de genoemde factoren is afleiding. Ieder mens heeft een andere concentratiespanne en die kan volgens deze resultaten eenvoudig verstoord worden. Het onderzoek bevestigt dat dit voornamelijk bij mensen tussen de 18 en 34 gebeurt.

Personeelslid en personeelszaken

Hieronder staat een audiofragment waarin er gesproken wordt met twee mensen: Erica Kerstens en Daan Verdult. Kerstens werkt al jaren bij personeelszaken en Verdult moet voor zijn werk vaak videobellen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons