Lang leve de quarantainemaatregelen

Lang leve de quarantainemaatregelen

Langzaamaan worden de quarantainemaatregelen rondom corona minder streng. Voor velen een feestje, maar niet voor iedereen. Voor een aantal mensen heeft de quarantaine meer positieve dan negatieve gevolgen. Wat nou als je je ‘normale’ leven niet meer terug wil?

Bas Silva (22) is één van de mensen die de quarantaine eigenlijk niet zo erg vindt. Hij is blij met de rust die de quarantainemaatregelen met zich mee brengen. Thuis werken en sporten vindt hij prima. “Ik vind mijn leven fijner nu”, zegt hij. “Ik ben begonnen met yoga en probeer iedere dag een stukje te fietsen.” Verder zegt hij dat hij zich nu veel bewuster is van bepaalde dingen, zoals waar hij zijn geld aan uitgeeft. “Voordat ik iets koop wil ik het altijd eerst in het echt zien. Nu bedenk ik me natuurlijk eerst of dat het wel waard is om naar de winkel te gaan.” Silva zegt dat hij zijn draai na al deze weken wel gevonden heeft. Die routine bevalt.

Hectisch leven

En dat is niet zo gek volgens Nadieh Huijzendveld, psycholoog bij online praktijk OpenUp. “In het begin van deze situatie waren er allemaal grote, spannende vraagstukken over corona. De rust is inmiddels al wat meer terug gekeerd”, vertelt ze. Maar de quarantainemaatregelen kunnen ook zorgen voor rust waar dat in het ‘normale’ leven voor corona niet mogelijk was. “Mensen die een heel hectisch leven hebben kunnen hier juist baat bij hebben. We moeten tegenwoordig zo veel.” Er is al eerder uit onderzoek van het CBS en TNO gebleken dat burn-outs steeds vaker voorkomen. “Dit zie je ook veel bij jonge mensen. Je moet werken én een sociaal leven hebben én sporten”, aldus Huijzendveld. De druk om te presteren ligt tegenwoordig hoog, met slechte gevolgen voor de mentale gezondheid. Voor veel mensen kan de periode van thuisblijven, al is het onder akelige omstandigheden, juist ook voor verlichting zorgen.

“Deze tijd kan juist leiden tot meer reflectie en creativiteit.”

Wc-rollen hooghouden

Maar ook voor mensen die het in hun pre-coronaleven wel goed hadden kan deze periode meer positieve gevolgen hebben dan negatieve volgens Huijzendveld. “Het verschilt natuurlijk per situatie, hoe veel je nog werkt en dat soort dingen. Maar deze tijd kan juist leiden tot meer reflectie en creativiteit.” Die creatieve kant is al vanaf het begin van de quarantaine duidelijk aanwezig, zie de filmpjes van mensen die wc-rollen hooghouden als work-out of mensen die toch een manier bedenken om hun naasten te zien op een veilige manier. “Ons aanpassingsvermogen is enorm”, zegt Huijzendveld. 

Vasthouden

De langzame transitie terug van de anderhalvemetersamenleving naar normalere omstandigheden zou er voor kunnen zorgen dat die prikkels en de druk die tijdens de quarantaine minder was weer terug keert. “Je moet goed kijken of er dingen zijn van je routine tijdens de quarantaine die je dan kan vasthouden”, zegt Huijzendveld. Bas Silva weet in ieder geval al dat hij thuis blijft sporten. “Het is nu mijn routine en ik vind het wel goed te doen. Ik hoef niet zozeer naar een sportschool.”
In ieder geval wil Huijzendveld vooral iedereen op het hart drukken dat het ook soms even niet goed mag gaan, in welke fase van de quarantaine dan ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons