Wachtlijst voor een kind

Wachtlijst voor een kind

Je bent starter met een huis, een partner en misschien een hond of kat. Een kind kan dat plaatje compleet maken, maar dat is voor sommige mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Vruchtbaarheidsbehandelingen behoren niet tot de acute zorg en zijn tijdens de coronacrisis gepauzeerd. Hoe zit het nu precies?

Allereerst even een opfrisser: onder vruchtbaarheidsbehandelingen verstaan we ivf- en ICSI-behandelingen, oftewel het herplaatsen van een handmatig bevrucht eitje. Wanneer het moeilijk is om op een natuurlijk wijze zwanger te worden, kan je ervoor kiezen om een van deze twee hulpmiddelen te gebruiken. Dat betekent niet dat dit een moeiteloze optie is. Beide trajecten vergen veel inzet van de patiënt.

Intensief

Sommige mensen richten hun leven compleet in op de behandeling. Het is daarnaast geen risicoloos proces en er worden vaak slechts drie pogingen vergoed. “Het verwezenlijken van een kinderwens kan enorm belangrijk zijn voor mensen”, aldus Marjolein Grömminger van Freya, de patiëntvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Als je intensief bezig bent met een traject en het coronavirus zorgt ervoor dat alle behandelingen noodgedwongen moeten stoppen is dat heel zuur. Grömminger legt uit: “Natuurlijk is er begrip, maar er heerst ook teleurstelling bij mensen die al zo lang wachten op een kind.”

         “Je gunt iedereen zo snel mogelijk een kans.”

Moeilijke keuzes

Er is ook goed nieuws: de behandelingen kunnen inmiddels op veel plekken weer op gang komen. Volgens Grömminger is dat maar goed ook. Sommige patiënten proberen al heel lang zwanger te worden. Niemand zit dan ook te wachten op ruim drie maanden extra wachttijd.

Tóch zullen sommige families alsnog moeten wachten op een kind nu de behandelingen weer starten. Het Radboud UMC in Nijmegen, een van de ziekenhuizen met de meeste succesvolle vruchtbaarheidsbehandelingen in Nederland, legt op hun website uit dat niet iedereen direct aan de beurt komt in verband met gezondheidsrisico’s.

Mensen die hun traject halverwege moesten afbreken krijgen voorrang. Er wordt ook rekening gehouden met leeftijd, aangezien de vruchtbaarheid afneemt naarmate vrouwen ouder worden. Dat kan ook effect hebben op de vergoedingen die dan niet meer van toepassing zijn. Daarnaast is er een wachtlijst. “Het zijn moeilijke keuzes”, aldus Grömminger. “Je gunt iedereen zo snel mogelijk een kans, maar er moet rekening gehouden worden met de mogelijke risico’s die nog steeds spelen.”

Gezondheid waarborgen

Het Radboud UMC doet er in ieder geval alles aan om de gezondheid van hun patiënten te waarborgen met looproutes, afstand houden in wachtruimtes en stapsgewijs de groep behandelde patiënten uitbreiden. Het verzoekt mensen daarnaast om zo veel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen en natuurlijk thuis te blijven met coronasymptomen. Mocht er een tweede coronagolf komen, dan zullen de behandelingen opnieuw stoppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons