In de ban van demonstraties

In de ban van demonstraties

Joris Gemen & Iris van Woerkom
Audiomontage: Loïs Haanskorf
Een surrealistisch beeld: een massademonstratie van de Black Lives Matter-beweging op de Dam in Amsterdam met ruim vijfduizend aanwezigen. Ook op het Malieveld in Den Haag werd gedemonstreerd. Met het oog op de wereldwijde strijd tegen het coronavirus voelt dit voor veel mensen als een klap in het gezicht. Wat zijn de beweegredenen om naar deze demonstraties te gaan? 

Dat door de massale toestroom van demonstranten de kans op besmetting aanzienlijk is verhoogd, staat als een paal boven water. Zo verklaarde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, tegenover Trouw ‘dat artsen met afgrijzen hebben gekeken naar de demonstratie’. 

Afwachten

Wie besmet raakt met het coronavirus wordt ongeveer een week later ziek. Het is dus nog te vroeg om nieuwe besmettingsgevallen te detecteren. Wel is de kans aanzienlijk groot dát er mensen zijn besmet met het virus. Kuipers: “Het ging om vijfduizend mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona aanwezig waren.”

Méér demonstraties

Nederland is de afgelopen dagen in de ban van demonstraties. Deze staan in het teken van de strijd tegen discriminatie. De aanleiding: het overlijden van de Afro-Amerikaan George Floyd in het Amerikaanse Minneapolis. Ook op het Malieveld in Den Haag organiseerde de Black Lives Matter-beweging een demonstratie. 

Waar het Malieveld zeker geen vijfduizend demonstranten telde, was het ook niet bepaald rustig. De politie schatte het aantal deelnemers op ruim vijftienhonderd. Voor velen is het moeilijk te begrijpen waarom mensen ten tijde van de coronacrisis besluiten om massaal te gaan demonsteren. 

In onderstaand audiofragment komen verschillende aanwezigen aan het woord over hun beweegredenen. 

Startpunt · Reportage | Demonstratie op het Malieveld – Black Lives Matter

Niet gegaan

Fysiek demonsteren is natuurlijk niet de enige manier om je standpunt duidelijk te maken. Casper Gout (20) is geraakt door de gebeurtenis in Minneapolis, maar was niet aanwezig op het Malieveld. De situatie rondom het coronavirus speelde een rol in die beslissing. “In combinatie met de coronacrisis en het feit dat ik dan alleen zou gaan, heb ik besloten om niet naar demonstraties te gaan.” 

Sinds de intelligente lockdown van kracht ging, is Casper niet vaak de deur uitgegaan. De demonstratie in Den Haag bracht hem niet op andere gedachten. “Thuisblijven om niet te demonsteren, is natuurlijk iets anders dan thuisblijven om niet af te spreken met je vrienden. Tóch wegen die dingen voor mij persoonlijk even zwaar”, vertelt hij.

Alternatief

Casper heeft vanuit huis zijn steentje bijgedragen. “Als ik iets zie op social media waar ik het niet mee eens ben of waarvan ik vind dat mijn volgers het moeten zien, dan plaats ik het.” Daarnaast doneerde hij in totaal twintig dollar aan de fondsen George Floyd Memorial Fund en National Bail Out.

Vreedzaam

Waar de demonstratie op de Dam een chaotische aanblik veroorzaakte en de demonstratie in Rotterdam werd afgelast vanwege drukte, was dat op het Malieveld niet het geval. De demonstranten namen de coronamaatregelen in acht en hielden anderhalve meter afstand van elkaar. De gemeente Den Haag heeft aan Omroep West laten weten dat het protest ‘rustig, ordelijk en in goede sfeer is verlopen’. 

Bekijk hieronder de fotoserie over de demonstratie. 

Een van de organisatoren van de demonstratie verzoekt mensen via haar megafoon om anderhalve meter afstand te houden.

Om het afstand houden makkelijker te maken spuit één van de organisatoren gekleurde stippen op het gras.

Een demonstrant bekijkt zijn vrienden van anderhalve meter afstand. Ook als men samen naar het protest komt moet er afstand gehouden worden.

Demonstranten houden hun bord omhoog tijdens een toespraak van een van de sprekers.

Terwijl demonstranten ‘black lives matter’ roepen, steken ze hun vuist in de lucht.

De aanwezigen gaan tijdens een toespraak op één knie te zitten, een manier van protesteren die is begonnen door de Amerikaanse football-speler Colin Kaepernick.

Er wordt duidelijk rekening gehouden met het afstand houden door de aanwezige demonstranten.

2 thoughts on “In de ban van demonstraties

 1. Reply
  Vurige strijd om rustige demonstratie — Startpunt
  04/06/2020 at 22:20

  […] voor de eerste keer las, herkende ik de situatie meteen. Niet vanwege het beladen onderwerp – demonstraties in solidariteit met Black Lives Matter – maar in hoe het gesprek verlopen […]

 2. Reply
  Coronaboetes in strijd met de grondwet — Startpunt
  09/06/2020 at 21:03

  […] groepen mensen die zich niet aan de anderhalve meter afstand hebben gehouden. Kötter neemt de demonstratie in Amsterdam als voorbeeld. “Ik wil me niet mengen in de discussie over het achterliggende doel van wat heeft […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons