Hele dagen school met groot protocol

Hele dagen school met groot protocol

Door Jerom Huijskens & Loïs Haanskorf
De coronarisico’s voor kinderen in het basisonderwijs zijn zó klein, dat de regering vaststelde dat ze weer voor de helft van de tijd naar school konden. Het Outbreak Management Team (OMT) besloot dat op 8 juni de basisscholen volledig opengaan. Dat vraagt om de nodige aanpassingen, omdat docenten wél risico lopen.

School Grafiek Startpunt
Bron: Rijksoverheid
Uit deze grafiek blijkt dat kinderen het coronavirus nooit overbrachten of kregen van/aan leeftijdsgenoten.

Protocol

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, heeft in samenwerking met de vakbonden een protocol opgesteld. Deze dient als handleiding voor een verantwoorde heropening van basisscholen. “De RIVM-richtlijnen zijn bindend, daar moet iedereen zich aan houden”, vertelt Manon van Essen, persvoorlichter van CNV Onderwijs.

In het protocol staan praktische afspraken. “Leraren en ander personeel die onder de risicogroep vallen, kunnen zelf besluiten om thuis te blijven”, legt Van Essen uit. “Als er gezinsleden in de risicogroep vallen, wordt op school besproken hoe bepaalde aanpassingen zorgen voor een veilige werkomgeving.” 

Bekijk hieronder de infographic over het protocol:

School 2 Startpunt
Infographic 2 Startpunt
School 3 Startpunt
School 4 Startpunt

Besmette leerkrachten

Op woensdag 3 juni ging basisschool De Springbok in Den Haag op slot. De reden: twee leerkrachten zijn besmet met het coronavirus. Zeven kinderen worden nog getest, omdat zij symptomen vertonen. Dat bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie ‘De Haagse Scholen’ aan Omroep West.

“De besmettingen in Den Haag moet het RIVM meenemen in de vervolgonderzoeken”, vindt Van Essen. Zij houden de vinger aan de pols. “Mensen zullen hiervan schrikken. Het is geen reden om alle basisscholen te sluiten.” De besmettingen kunnen ergens anders zijn opgelopen. Het is zaak om de scholen zo veilig mogelijk te maken.

Controles

“De overheid houdt toezicht op de RIVM-richtlijnen. Dat betekent dat de controle in principe bij hen ligt”, zegt Van Essen. Zelf voert de onderwijsbond geen controles uit. “Natuurlijk gaat het om de gezondheid van werknemers en houden wij in de gaten of zij zich veilig voelen. Als het niet goed blijkt te gaan trekken wij wel aan de bel bij de overheid, politiek en de werkgevers.”

Hoe de school de maatregelen aanpakt, hangt af van de volgende zaken: docenten, leerlingen, het aantal lokalen en de indeling van het gebouw. In de onderstaande video laat basisschool Het Bastion in Klundert zien hoe zij omgaan met de maatregelen. 

Visie ouders

“De scholen zijn in maart ook dichtgegaan, omdat de maatschappelijke onrust zo groot was. Inmiddels is de rust teruggekeerd en de kinderen mochten de afgelopen weken weer halve dagen naar school”, zegt Van Essen. 

“Voor mij persoonlijk is het een hele verademing”, vertelt Carissa van Nijnatten, moeder van twee kinderen in het basisonderwijs. “Het was de afgelopen tijd een hele organisatie met opvang regelen op de dagen dat ze niet naar school mochten.” Haar 9-jarige dochter Milou heeft autisme en mocht vóór de meivakantie al halve dagen naar school. Het leeftijdsverschil tussen Milou en haar 3-jarige dochter Myrthe speelde op en zorgde voor een onrustige thuissituatie. 

“Er komt weer rust en regelmaat. Dat is voor de kinderen erg belangrijk, zodat ze weer hun eigen ding kunnen doen”, vertelt Carissa. “Twee weken vakantie is leuk, maar dan ga je ook dagjes weg. Nu zitten ze continu op elkaars lip.” Door het lage aantal coronabesmettingen (57) in de gemeente Halderberge maakt Carissa zich niet druk over de verspreiding van het virus binnen de school.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons