Dossier Gezond: GGZ van de rails, wat nu?

Dossier Gezond: GGZ van de rails, wat nu?

Het gaat niet goed met de psychische zorg in Nederland. Op maandag 8 juni zat er een groep mensen op de stoep van de Tweede Kamer. Binnen zou een overleg plaatsvinden over de problemen van het huidige zorgstelsel. Maar eerst moesten de politici, waaronder staatssecretaris Paul Blokhuis voor Volksgezondheid, langs deze groep demonstranten. Minder lange wachttijden en betere zorg, dat waren hun eisen. Dat zijn hun eisen al jaren.

De afgelopen jaren werd het duidelijk dat ons huidige systeem niet meer werkt. Al lange tijd overlegt en debatteert de regering over mogelijke oplossingen, zonder veel resultaat. “Aanpak politie en GGZ voor verwarde mensen faalt”, kopt BNNVARA. “Onderzoeksraad: zorg voor psychiatrische patiënten schiet ernstig tekort”, luidt het bij de Volkskrant. Slechts een greep uit de vele koppen. De GGZ faalt, klinkt het keer op keer in de media.

De lijst met problemen is eindeloos en alsmaar groeiend. Het aantal mensen met psychische klachten stijgt en daarmee stijgen de wachttijden. Hulpverleners moeten steeds meer tijd besteden aan administratie, tijd die ze anders hadden kunnen gebruiken voor het helpen van patiënten. Kortom, het systeem loopt vast.

Kwaliteit

De grote vraag die alle klachten overkoepeld is: wat betekent dit voor de kwaliteit van onze zorg? Is die kwaliteit nog wel te waarborgen in een systeem dat zo van de rails lijkt af lijkt te lopen? En, natuurlijk, wat voor effect gaat de coronacrisis hebben op de psychische zorg? Dit is precies waar wij als redactie Gezondheid onderzoek naar doen. Als starter heb je al genoeg zorgen aan je kop, dus wij doen het harde werk voor je.

Eerder deze maand gaven we jullie een voorproefje: een kijkje in de wereld van de lange wachttijden. Dat was slechts één kant van het verhaal. Want hoe zal de zorg er straks uit gaan zien? Hoe blijvend zijn de oplossingen uit de coronatijd, zoals online sessies? Hoe zal de zorgvraag er straks uit gaan zien? En, niet te vergeten, wat is er nodig om dit falende systeem weer recht te trekken?

Met jou

We nemen je mee in ons onderzoek naar alle hierboven benoemde problemen, maar daarvoor hebben we ook de hulp nodig van onze lezers. Jij dus. Jij hebt vast een interessante mening, een inzicht dat wij niet kunnen zien, een persoonlijk verhaal dat verteld moet worden. Daarom vragen we je om contact op de nemen. Een reactie, een mailtje of een Instagram-dm met jouw verhaal. Zo onderzoeken we niet alleen vóór jou, maar ook met jou.

One thought on “Dossier Gezond: GGZ van de rails, wat nu?

 1. Reply
  Peter Ebbers
  15/06/2020 at 14:30

  Beste Iris,

  Ik ken deze problematiek. Zelf liep ik ook tegen deze lamp een aantal jaar geleden. Inmiddels heb ik een platform ontwikkeld om ervoor te zorgen dat hulpzoekenden met klachten worden gekoppeld aan een professional naast het reguliere circuit terecht kunnen. Een alternatief voor een steeds groter wordend probleem. Neem gerust contact met mij op, om hier meer over te weten.

  Warme groet,

  Peter Ebbers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons