Waarom samen een spelletje spelen goed voor je is

Waarom samen een spelletje spelen goed voor je is

Terwijl de versoepelingen langzaam weer op gang komen, zitten we nog steeds meer aan huis gekluisterd dan voorheen. Naast al dat thuiswerken moet er natuurlijk ook worden gedacht aan ontspanning. Neerploffen op de bank en een serie aanzetten is een optie, maar je kunt ook je vriend of vriendin uitdagen voor een potje Yahtzee. Samen een spelletje spelen blijkt immers meer met je te doen dan je misschien zou denken. 

Door: Daan Valkenburg, Bob Ligthart & Jamie van Velzen

We leven in een snelle wereld. Iedereen trapt continu op het gaspedaal en blijft maar bezig met van alles en nog wat. Werken, even op bezoek bij die vriend, dan snel een uurtje sporten, om vervolgens nog boodschappen te moeten halen en gezond te koken. “Mensen moeten niet vergeten dat ze een mens zijn en een lijf hebben, want anders missen ze de verbinding met alles wat er om hen heen is”, aldus Carla van Wensen, expert op het gebied van reflexen en gedrag. 

Verbinding

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we gedwongen om een stapje terug te nemen. Van Wensen ziet dat ergens als iets positiefs: “Ik denk dat deze periode, waarin we veel thuis hebben gezeten, ons dwingt om meer verbinding te leggen. We zaten op elkaars lip en als je het goed hebt met degene waarmee je samenwoont, ga je vanzelf meer dingen met diegene ondernemen.”

“Alle alarmbellen in je brein gaan dan uit, waardoor je verbinding krijgt en lol begint te maken.”

Volgens Van Wensen is een mens de hele dag aan het scannen of het veilig is om zich heen. Hoe kijkt iemand naar me, vindt diegene me wel aardig of is het wel handig wat ik net heb gezegd? “Als je met vrienden bent, scan je niet meer, omdat je je veilig voelt bij hen. Alle alarmbellen in je brein gaan dan uit, waardoor je verbinding krijgt en lol begint te maken.”

Bekijk hieronder de uitslag van de poll die wij op onze sociale media hebben geplaatst, met de vraag ‘Doe jij ten tijde van corona meer aan gezellige activiteiten binnenshuis?’.

Rust en focus

“Wanneer je bijvoorbeeld met je vriend of vriendin een spelletje speelt, kom je helemaal terug in de basis. Dan is het jij en ik aan een tafel en kom je er eerder achter wat je ook alweer zo leuk vindt aan elkaar. Het brengt je terug naar de veiligheid. Op die manier kom je tot rust, waardoor je focust verbetert en je uiteindelijk meer in balans raakt”, legt Van Wensen uit.

Natuurlijk is het ook lekker om er een zak popcorn bij te pakken en samen te Netflixen. Het punt is alleen dat je bij het kijken van een serie bijna helemaal uitstaat. Van Wensen denkt dan ook dat het goed is om het spelen van spelletjes en Netflixen met elkaar af te wisselen. “Als je een spelletje speelt, heb je meer interactie samen. Je brein staat dan nog een beetje aan, omdat je moet nadenken of de focus erbij moet houden. Er zijn dan dus meer breinverbindingen aan het werk, die je op een goede manier helpen om slimmer en handiger te worden. Uiteindelijk word je daardoor ook alerter, wat kan bijdragen aan een productievere thuiswerkdag.”

Lees hieronder de ervaringen van vier starters over iets leuks doen binnenshuis tijdens de lockdown. Startpunt stelde hen de vraag: ‘Doe jij ten tijde van corona meer aan gezellige activiteiten binnenshuis?’.

 

Positiviteit in huis

Een spelletje op zijn tijd zorgt dus voor verbinding en kan bevorderlijk zijn voor een positieve huiselijke sfeer. Die fijne omgeving kan op haar beurt weer goed doen aan de vitaliteit van iemand. Jacky van de Goor schreef een boek dat mensen op een spelende manier met elkaar verbindt. Ze is auteur, maar ook coach en onderzoeker op het gebied van zin en vitaliteit in het werk- en privéleven. Startpunt sprak Van de Goor over haar boek en over het nut van spellen spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons