Vakantieparken lopen vol

Vakantieparken lopen vol

Ondanks de coronacrisis zijn veel Nederlanders niet bang om op vakantie te gaan in eigen land. Het aantal boekingen trekt enorm aan na de versoepelingen van het kabinet. “Zeker in het hoogseizoen lopen campings en vakantieparken al zo goed als vol”, zegt Marike Rosier van HiswaRecron, de brancheorganisatie voor watersport en recreatie. Maar er is nog plek, óók voor de starter.

Eerder berichtte Startpunt over de toeristische crisis die op de loer ligt, gebaseerd op de cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Die crisis ligt voornamelijk op de loer omdat de vakantiebranche op zijn gat lag sinds eind februari. De versoepelingen van het kabinet hebben er echter voor gezorgd dat Nederlanders weer volop vakantiehuizen en campings zijn gaan boeken. Zo veel zelfs, dat het hoogseizoen al bijna vol zit. “Soms is vol wel minder vol dan anders, in verband met de anderhalvemeter-regels. En er blijven echt nog wel plekken beschikbaar hier en daar”, zegt Rosier.

“De versoepelingen van het kabinet hebben er echter voor gezorgd dat Nederlanders weer volop vakantiehuizen en campings zijn gaan boeken.”

Naar eigen land

Volgens een jaarprognose van het NBTC gaan er over het hele jaar gezien vijftig procent minder Nederlandse toeristen op vakantie in eigen land. Dat zijn er volgens het NBTC 12,5 miljoen. Rosier: “De gemiste gasten tijdens Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en de meivakantie zorgen vooral voor deze daling.”

Na de eerste versoepelingen gingen Nederlanders vooral in eigen land kijken voor een vakantie. “We zagen dat veel Nederlanders in Nederland boekten, en Duitsers in Duitsland. Nu de grenzen weer open zijn zien we de internationale boekingen ook weer iets toenemen. Maar we gaan de aankomende tijd dus relatief meer Nederlanders verwelkomen op onze parken”, zegt Jeannette Ten Kate-Winter, van Landal Greenparks.

Starter

Volgens Rosier hoeft de starter niet bang te zijn dat er geen plek meer is in Nederland om de vakantie door te brengen. “Het is echt nog niet zo dat alle plekken weg zijn. Er zijn ontzettend veel leuke en mooie plekjes in Nederland, ook voor jonge mensen. Denk aan vette accommodatievormen zoals slapen in een helicopter, een boomhut of een rioolbuis. Maar er zijn ook genoeg leuke activiteiten in Nederland voor deze groep zoals skydiven, zeilen, suppen of escaperooms. Veel van deze activiteiten kun je vinden via de campagne #hiermoetjezijn”, zegt Rosier.

Vakantie Skydiven Startpunt
Skydiven, een leuke activiteit voor de starter in Nederland

“Er zijn ontzettend veel leuke en mooie plekjes in Nederland, ook voor jonge mensen.”

Prijzen

In het bericht over de dreigende toeristische crisis, werd gezegd dat de prijzen van een accommodatie wellicht omhoog gaan om de verliezen van eerder dit jaar te compenseren. Daar maakt HiswaRecron zich niet zo’n zorgen over. “Logischerwijs zou je kunnen denken dat ze de prijzen laten stijgen om wat van de gemiste opbrengsten te compenseren. Maar deze ondernemers weten dat dit een druppel op de gloeiende plaat is en ze willen zichzelf natuurlijk niet uit de markt prijzen”, aldus Rosier.

Ad Vonk, woordvoerder van de ANWB, denkt ook niet dat de prijs voor de consument hoger wordt: “Die prijzen worden gewoon bepaald via marktwerking. In het hoogseizoen zijn de prijzen altijd al hoger dan in de periodes daarbuiten. Als de vraag nu hoger is, worden de prijzen dat automatisch ook. Dat heeft waarschijnlijk dus niet zoveel met de misgelopen inkomsten te maken.”

HiswaRecron is bezig om op andere manieren de verliezen van de ondernemers in deze branche te compenseren. “Een groot aantal ondernemers komt in aanmerking voor de overheidssteun. Dit is echter lang niet genoeg om het enorme verlies goed te maken. Wij hebben een stevige lobby opgezet om de volgende steunmaatregelen meer sectorspecifiek te maken”, sluit Rosier af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons