Vakantie binnen de grenzen: Friesland

Vakantie binnen de grenzen: Friesland

Naar de camping in Zuid-Frankrijk of een verre reis naar de westkust van de Verenigde Staten zit er deze zomer wellicht niet in. Door de coronacrisis gaan veel vakanties naar het buitenland niet door. Maar gelukkig heeft ons eigen land ook genoeg te bieden. Wij zetten iedere week de mooiste plekjes van Nederland voor je op een rij. Deze week: Friesland.

De elf steden

Denk je aan Friesland, dan denk je al gauw aan de elf steden. “En terecht, want deze steden zijn stuk voor stuk prachtig om te bezoeken. De steden danken hun titel niet aan het formaat maar aan hun historische betekenis. Zo zijn Stavoren en Hindelopen, waar nog geen duizend mensen wonen, nog steeds een stad en ontzettend pittoresk”, zegt Sabine Tienkamp van VisitFriesland.

Stavoren. Foto: wfvanvalkenburg

Terpdorpen Wierum & Hegebeintum

Terpdorpen zijn dorpen die vroeger in het moerassige Friese landschap zijn verhoogd om droog te kunnen wonen. “Wierum is er daar een van. Het ligt in het noordoosten van de provincie en het ligt aan de dijk waarvanuit je een prachtig uitzicht hebt over de Waddenzee. Hegebeintum is ook prachtig en is zelfs het hoogste terpdorp van Nederland”, zegt Tienkamp.

Hegebeintum. Foto: Sjaak Kempe

Paesens-Moddergat

Paesens-Moddergat is een tweelingdorp. Dat wil zeggen dat het dorp Paesens en het dorp Moddergat samen één gemeenschap vormen. Tienkamp: “Vanuit hier kun je via twee dijken lopen die je tot aan tweeënhalve kilometer op het wad brengen, zonder vieze voeten te krijgen.”

Moddergat. Foto: Martijn Nijenhuis

De Waddeneilanden

Eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maken deel uit van de Friese Waddeneilanden. “De dorpen op deze eilanden horen ook zeker tot de mooiste stukjes van Friesland. Omdat het zo’n uniek gebied is en omdat ze je het ultieme eilandengevoel geven”, aldus de manager van VisitFriesland.

Strandtent Schiermonnikoog. Foto: Cyril Wermers

Zuidoost-Friesland

Friesland biedt ook nog meer dan uitgestrekte meren, slootjes en weides. “In het zuidoosten van de provincie vind je heel andere natuur. Denk aan bosrijke gebieden met heides en zandvlaktes. De dorpjes Appelscha en Bakkeveen zijn goede uitvalsplekken om dit gebied te bezoeken”, sluit Tienkamp af.

Drents-Friese Wold in Zuidoost-Friesland. Door: Sietze Kraak

2 thoughts on “Vakantie binnen de grenzen: Friesland

 1. Reply
  Meike
  08/06/2020 at 12:56

  Allemaal leuk en aardig, maar de meeste vakantiehuisjes en campings lijken nu wel twee keer zo duur te zijn. Klopt dit ook? Als starter ga ik echt geen 300 euro neerleggen voor vijf dagen een ‘luxe staplaats’ op een camping.

  1. Reply
   Joep
   16/06/2020 at 14:58

   Beste Meike,

   Naar aanleiding van jouw vraag ben ik hier ingedoken. Het is lastig om daar harde cijfers over te vinden. Maar in mijn nieuwe stuk, dat eind deze middag online komt hoop ik je vraag te hebben beantwoordt.

   Groeten Joep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons