Starter van de week: Isa Gaastra

Starter van de week: Isa Gaastra

Starter van de week:

Isa Gaastra

Wat gebeurt er met de huizenmarkt? En hoe zit het met het vinden van een baan? In onze rubriek laten wij een starter aan het woord waarvan het leven door de coronacrisis op z’n kop is gezet. Deze week: Isa Gaastra (23). In 2019 studeerde zij af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar ze nu werkzaam is als hulpdocent. Verder is de creatieve Rotterdamse veel te vinden in haar eigen atelier, waar ze voortdurend bezig is met creëren. 

Cum laude afgestudeerd en haar welverdiende diploma stevig op zak. Vorig jaar rond deze tijd ontkurkte Isa een mooie fles champagne en ging ze met een relaxt gevoel de zomer in. Als een van de weinigen van haar vrienden had Isa meteen twee banen te pakken die aansloten op haar studie. Want naast hulpdocent kon ze ook twee dagen per week aan de slag bij een designbureau in Tilburg. 

Nu leven we door het coronavirus in een rare, onzekere periode en hebben veel mensen noodgedwongen een versnelling moeten terugschakelen. Zo ook Isa, die twee weken geleden werd ontslagen bij het designbureau. Haar contract kwam onderaan de lijst staan, omdat het bedrijf nauw kwam te zitten en dus moest schuiven. Voor Isa kwam dit hard aan: “Ontzettend balen en een grote klap in mijn gezicht, maar gelukkig werd mij meteen duidelijk gemaakt dat het niks te maken heeft met mijn kwaliteiten of functioneren.”

Creativiteit

Gelukkig schuilt er in Isa een optimist die overal kansen ziet en er het beste van probeert te maken. Want juist in periodes als deze, waarin alles op zijn kop staat, zijn creatieve mensen volgens haar degenen die het snelst met oplossingen komen. “Dit zijn de periodes waar creatievelingen kunnen opbloeien. In mijn ogen is creativiteit problemen oplossen en tot inzichten komen. Deze periode kan dus juist een prachtige grond zijn om nieuwe ideeën te planten.”

“Nu waarderen mensen die vrolijkheid en zulke kleine gebaren veel meer.”

Aan creativiteit zeker geen gebrek bij Isa. In haar atelier stuitte ze op een tas met oude vellen vilt, nog uit haar middelbareschooltijd. En omdat ze haar vrienden miste, leek het de Rotterdamse een goed idee om er iets mee te doen en die tas onder het stof vandaan te halen. “Ik heb er allemaal ‘vriendjes’ van gemaakt. Gekke kleurrijke poppetjes, iedere dag maakte ik er eentje. Die plaatste ik dan op mijn Instagram (@isagaastra) en stuurde ik op naar vrienden. Mensen vonden het erg leuk en werden er vrolijk van. Normaal gesproken is iedereen druk met van alles, maar nu waarderen mensen die vrolijkheid en zulke kleine gebaren veel meer.”  

Naast de vellen vilt vond Isa ook nog eens een stapel overbodige textiellapjes van haar afstudeerproject. Ze besloot achter haar naaimachine te kruipen en maakte er binnen een week honderd mondkapjes van. “Het waren stofjes met geweldige printjes en kleurtjes, bovendien leende het formaat zich er perfect voor. Ik heb mijn hele voorraad opgemaakt en inmiddels is de helft van de mondkapjes al verkocht.”

Creëren versus consumeren

Isa merkt dat generatiegenoten tegenwoordig erg veel vermaak halen uit dingen waar ze slechts naar kunnen kijken. Scrollen door Instagram bijvoorbeeld of urenlang Netflixen. Ergens vindt ze dat zonde. “Je bent puur aan het consumeren, alles is voor je gemaakt en je hoeft het alleen maar te ontvangen. Het is passief dus. Uiteindelijk haal je veel meer energie uit creëren, want dat is actief.”

“Als je creatief bent, kun je jezelf vermaken en schoonheid creëren.”

De Rotterdamse ziet het zelf dan ook als een luxe dat ze constant bezig kan zijn met creëren. Want naast haar werk, haalt ze er in haar vrije tijd ook veel voldoening uit. “Het maken van dingen is iets dat in onze natuur zit en altijd kan. In elke situatie kun je maken en bedenken. Dat is fijn en zorgt vooral in deze periode voor kleur.”

Nu mensen meer thuiszitten ziet Isa overigens dat anderen zich ook steeds meer bezighouden met het maken van dingen. En dat vindt ze een goede kanteling. “Sommige mensen storten zich helemaal op het tuinieren of thuissporten, terwijl anderen het huis opknappen of beginnen met schilderen. Creativiteit is een ontzettend hoog goed. Als je creatief bent, kun je jezelf vermaken en schoonheid creëren.”

Doorstuderen

In de afgelopen weken heeft Isa besloten om naast haar werk op de Willem de Kooning Academie geen andere baan te zoeken. Het docentschap bevalt haar dusdanig goed dat ze een deeltijdstudie gaat volgen tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving. “Ik wil graag werken met jongeren en hen laten zien wat creativiteit is of kan zijn. Want als je een goede docent beeldende kunst bent, kun je bijvoorbeeld ook jongeren die economie willen studeren iets bijbrengen. Die coachende rol lijkt me erg leuk.”

Verder gaat Isa vooral door met haar eigen projecten en zal ze haar atelier zeker niet de rug toekeren. “Ik blijf gewoon nadenken over nieuwe ideeën en wil maken wat ik leuk vind. Want dat vind ik het belangrijkste, het gaat mij er niet per se om of anderen het willen kopen of er iets mee kunnen.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons