Eindelijk, we kunnen weer een terras pakken. Maandag 1 juni 2020 stond bij velen met een dikke rode stift omcirkeld in de agenda. Om 12:00 uur heropende de Nederlandse horeca. Het zonnige weer maakte het feestje compleet en deed een hoop dorstige mensen plaatsnemen aan een tafeltje. Startpunt was ter plaatse in Rotterdam, bezocht verschillende horecagelegenheden en maakte een fotoreportage.
Door Bob Ligthart & Daan Valkenburg
Zondag 15 maart om 18:00 ging de hele Nederlandse horeca op slot. Niemand had op voorhand gedacht dat deze horecalockdown elf weken zou duren. Toch bleek het de realiteit en moesten we de zonnige lentedagen doorbrengen op ons balkon of in de tuin. Niels Vaane, bedrijfsleider bij De Gele Kanarie in Rotterdam, noemt de afgelopen 2,5 maand een saaie periode. “Je wilt gewoon open, mensen vermaken en dat biertje zo mooi inschenken zoals wij dat kunnen. Als dat dan niet gaat, doet dat pijn en wordt het een taaie sessie. Zowel financieel als mentaal, want je kunt niet doen wat je leuk vindt.”
Aan de bak
De periode van thuiszitten zit er voor Vaane en alle andere horecamedewerkers nu op. Zij kunnen weer aan de bak, maar moeten zich van de overheid wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo dient bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand te worden gehandhaafd en is een checkgesprek tussen ondernemer en gast verplicht. Mede hierdoor was Vaane toch wel een beetje zenuwachtig vanmorgen. Want wat kon hij verwachten en hoe zouden mensen reageren? Aan al die onzekerheid kwam echter snel een einde. “Gelukkig stonden hier om twaalf uur al meteen twee groepjes jongens voor de deur die graag bier wilden drinken. Die jongens kwamen hier voorheen al regelmatig en dan is het goed om te zien dat zij je niet zijn vergeten.”







