Reuring bij de boekhandel

Reuring bij de boekhandel

De nationale boekenweek in maart had een mooie week voor de boekhandelaren in Nederland moeten zijn. Toen kwam het coronavirus om de hoek kijken en braken er onzekere tijden aan. Toch zijn wij met z’n allen meer boeken gaan lezen, maar gaat dit genoeg zijn voor de boekhandel?
Door: Daan Valkenburg en Jamie van Velzen

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) lanceerde kort na de uitbraak de campagne #ikleesthuis om het lezen te bevorderen nu iedereen thuis moet blijven. Dit zou tot meer aanloop moeten leiden in de fysieke winkels. Volgens Mark Snoek, eigenaar van de lokale boekhandel The Read Shop in Barendrecht, heeft dat goed gewerkt. 

“Er is zeker gehoor aan gegeven, dat is heel fijn. De eerste paar weken na de uitbraak gingen mensen boeken en puzzelboekjes hamsteren om toch maar even wat in huis te halen.” Zijn winkel hoefde niet dicht waardoor het werk door bleef gaan. Donner in Rotterdam moest wel een paar weken dicht. “Wij gingen weer open toen de rest van de stad nog vrij leeg was, doordat veel nog gesloten was. Daardoor was de aanloop in het begin een stuk minder, maar het gaat langzaam de goede kant op”, zegt Leo van de Wetering, directielid van boekhandel Donner

Webwinkel

De concurrentie van de online winkels is in coronatijd wel toegenomen. Webwinkel Bol.com heeft in deze periode een omzetstijging van veertig procent. Uit onderzoek van KVK Boekwerk (voor corona) blijkt dat meer dan de helft van de mensen toch het liefste koopt bij een fysieke boekhandel. Snoek: “Je wil toch even het lettertype bekijken of lezen waar het over gaat.” “Mensen weten vaak ook niet gelijk wat ze zoeken en willen eerst even rondkijken”, zegt Van de Wetering. Bij het online winkelen weet je vaak al wat je wil bestellen.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat de respondenten het meeste voor de persoonlijke bediening en de prettige omgeving fysiek kopen. “Een boek in een winkel zorgt ervoor dat boek en ontmoeting samen komen”, zegt Van de Wetering.  

Populair

Maar wat kopen wij nu zo tijdens de quarantaine? “De Zeven Zussen serie van Lucinda Riley loopt nog steeds heel goed. Vooral het eerste deel ervan, terwijl je zou denken dat iedereen die nu wel heeft”, lacht Snoek. Leesboeken en educatieve boeken voor kinderen gingen vooral in het begin hard, doordat veel ouders met kinderen thuis zaten. 

In de onderstaande video leggen we je uit hoe het nu precies met beide winkels in coronatijd gaat en hoe ze de komende weken voor hun zien. Online webwinkel Bol.com kon geen reactie op camera geven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons