Interactieve kaas in kaasstad Gouda

Interactieve kaas in kaasstad Gouda

De dierentuinen en pretparken waren al open en vanaf vandaag komen daar de musea bij. Voor velen is dat een heropening, maar voor de nieuwe Gouda Cheese Experience is het de eerste keer dat ze mensen verwelkomen. “We hebben er zin in, maar het is ook heel spannend”, zegt Mia Schaap, een van de initiatiefnemers van het museum over Goudse kaas.  

Het is niet de grote opening waar het museum wél op had gehoopt. De oorspronkelijke opening stond gepland op 21 maart met 350 genodigden, maar dat ging dus niet door. “Het was voor ons een enorme shock, we hebben er drie jaar lang hard aan gewerkt”, aldus Schaap. Het museum had al voor drie maanden reserveringen van touringcars en groepen staan. “Dat er dan zoiets gebeurt, dat is echt vreselijk voor ons als ondernemers.”

Aanpassingen

De afgelopen maanden was het vooral afwachten wat er zou gebeuren, maar het museum zat niet alleen maar stil. De testperiodes waren al achter de rug, maar de Cheese Experience heeft tijdens het wachten, hoe kan het ook anders, kaaspakketten verkocht. Toen bekend werd dat de musea weer open mochten, moest het museum eerst coronaproof worden. 

“Het eenrichtingsverkeer zit er al in doordat je van de ene naar de andere kant van het gebouw loopt, dus dat hoefden we niet te doen.” Mensen moeten nu vooraf online reserveren voor een tijdslot. Na elke twintig minuten mogen er dan steeds zes mensen naar binnen. Ook zijn er nu spatschermen en desinfectiepompjes te vinden, allemaal in het thema van kaas. “De anderhalvemeterstickers zijn gele voetstappen op de grond. Zo zou je bijna denken dat het er normaal ook bij hoort”, vertelt Schaap.  

Museum Kaas Gouda Startpunt

 

Een deel van de expositie

Ralfie

De Gouda Cheese Experience is een interactief museum in dé kaasstad van Nederland. De bezoekers leren hier meer over het proces van dit oer-Nederlandse product. Na binnenkomst wandel je als bezoeker een grote kaas binnen waarin een 360 graden introductiefilm afspeelt. 

Daarna ga je op pad met het karaktertje Ralfie. Samen met hem leer je, door bijvoorbeeld het keren van kaas en allerlei quizzen, hoe je een echte kaasmeester wordt. Achter het karakter zit een mooi verhaal. “Ralfie verwijst naar Ralph Toll, de man die de aanzet tot dit concept heeft gegeven en tot zijn overlijden heeft meegeholpen aan dit project”, vertelt Schaap. De realisatie ervan heeft hij niet meer kunnen meemaken, maar op deze manier is hij er tóch bij. 

Nu is de eerste dag voor de Cheese Experience eindelijk aangebroken. Schaap en de anderen hebben er zin in, ook al mogen er steeds maar dertig mensen binnen zijn. “We hopen in ieder geval de mensen op een leuke, gezellige manier meer te leren over dit mooie product.” De opening van vandaag is slechts een voorproefje van de officiële opening, die pas plaatsvindt als er meer mensen zijn toegestaan. 

Bekijk hier een kort overzicht van andere musea die ook zijn gestart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons