Festivals zijn nooit meer hetzelfde

Festivals zijn nooit meer hetzelfde

Met een pilsje in je hand naar je favoriete artiesten kijken op een groot weiland zit er dit jaar niet in. Door de coronacrisis kunnen er geen festivals plaatsvinden en daarmee ligt de hele evenementenbranche op zijn gat. “We kijken nu aan tegen zo’n vier miljard omzetverlies”, zegt Willem Westermann, woordvoerder van de Vereniging voor evenementenmakers (VVEM).

Waar het festivalseizoen normaal gesproken begin april zou worden afgetrapt, met Paaspop in Schijndel, ziet het er dit jaar een stuk anders uit. “Financieel betekent het voor de hele sector ongeveer honderd procent omzetverlies. Misschien een paar procent minder dankzij evenementen die alsnog door kunnen gaan”, aldus Westermann. 

Bedrijven vallen om

De VVEM ziet dat veel bedrijven in de evenementensector het moeilijk hebben op dit moment. “Er gaan bedrijven omvallen. Vooralsnog gaat het om toeleveranciers, maar er zullen ook organisatoren van festivals failliet gaan”, vertelt de woordvoerder. Eerder deze maand deed minister Hugo de Jonge geen hoopvolle uitspraken voor de evenementenbranche. Hij gaf aan dat er geen festivals mogen plaatsvinden tot er een vaccin is. Westermann: “Dit heeft de minister alweer tegengesproken. Voor ons geldt dat we in de toekomst gaan kijken naar wat wél kan en hoe.”

Net als andere sectoren die hard getroffen worden door de coronacrisis, krijgt ook de evenementensector geld van het noodpakket van de regering. Dat lijkt voor nu de enige reddingsboei te zijn volgens Westermann. “We moeten het vooral hebben van de overheidssteun. Zolang wij niets kunnen organiseren is het bijna onmogelijk om op een andere manier geld te verdienen.” 

Alternatieven

Van grote festivals is voorlopig dus geen sprake. Maar in de evenementen- en festivalwereld lopen veel creatievelingen rond. “De Ziggo Dome organiseert bijvoorbeeld een concert voor een klein publiek, wat vervolgens gestreamd wordt. En van dit soort initiatieven, die voornamelijk via streams en dus online afspelen, zijn er veel”, sluit de woordvoerder van de VVEM af.

Een van de bedrijven die zulke livestreams opzet, is Social Streaming. Het Leusdense bedrijf streamt vrijwel alles waar mensen ten tijde van Corona niet fysiek bij kunnen zijn. Waaronder festivals en andere feestelijke evenementen. Zo vertelt Talitha Boogaard van Social Streaming: “Toevallig hebben we deze week nog zo’n livestream. Het lijkt erop dat Thomas Berge samen met wat vrienden en andere artiesten komt optreden, dus ik verwacht duizenden kijkers.”

Bij Social Streaming zien ze de toekomst rooskleurig tegemoet. Tegen de tijd dat de festivals weer beginnen zijn livestreams volgens Boogaard niet meer weg te denken. “Wij denken dat de combinatie van die twee de toekomst is. Er zijn natuurlijk ook mensen die een kaartje voor een festival te duur vinden of niet van de drukte houden. Voor de mensen die op hun eigen plek van de muziek willen genieten is zo’n stream na de coronacrisis nog steeds fantastisch.” Want met de zomer voor de deur, speelt er volgens Boogaard van Social Streaming genoeg. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons