Corona: het einde voor kleinere musea?

Corona: het einde voor kleinere musea?

De Nederlandse Museumvereniging beweert dat een kwart van de bij de vereniging aangesloten musea het einde van het jaar misschien niet haalt. Vooral de kleinere musea hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Wat zijn nou eigenlijk de gevolgen voor Nederland als deze echt omvallen?

De coronacrisis heeft de cultuursector hard geraakt en dit zorgt voor financiële problemen bij musea. Ze mogen inmiddels weer open, maar de schade was al aangericht. Deze culturele voorzieningen hadden geen inkomsten meer uit de verkoop van toegangstickets, museumwinkels, zaalverhuur en restaurants. Ingrid van Engelshoven, minister van Cultuur, heeft al wat maatregelen getroffen, maar dat vindt de museumvereniging nog niet voldoende. Op deze manier dreigen er namelijk nog altijd veel kleine musea te verdwijnen.

Voor sommige is het kwaad zelfs al geschied. Het Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam gaat bijvoorbeeld niet meer open omdat hier onvoldoende financiële middelen voor waren. Zolang andere musea ook geen extra subsidies of sponsoring ontvangen, blijft het gevaar bestaan dat Nederland volgend jaar minder culturele ruimtes telt. Zou dit dan het einde zijn voor kleinere musea in ons land?

Onderzoek

Wij van Startpunt zijn een onderzoek gestart naar de middelgrote en kleinere musea om erachter te komen wat de gevolgen zijn voor Nederland als deze daadwerkelijk de deuren moeten sluiten. Onze redactie zoomt in op het probleem en de gevolgen hiervan, maar ook op de mogelijke oplossing voor het probleem en de lering die kan worden getrokken uit deze crisis. Hadden ze zich niet beter kunnen voorbereiden op een periode als deze?

In de onderstaande video schetsen we een duidelijk beeld over de stand van zaken omtrent musea die zijn aangesloten bij de museumvereniging. Lees alles over dit onderwerp later deze week op Startpunt.

One thought on “Corona: het einde voor kleinere musea?

  1. Reply
    Grote rol voor kleine musea — Startpunt
    13/06/2020 at 15:23

    […] in onze animatie is uitgelegd, heeft Nederland geen museumwet waardoor het begrip bij ons niet beschermd is. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons