Allesbehalve crisis bij tv en streamingdiensten

Allesbehalve crisis bij tv en streamingdiensten

Door Jamie van Velzen & Bob Ligthart
Het coronavirus heeft het sociale leven nog altijd voor een deel in zijn greep, waardoor mensen thuis amusement zoeken. Dit zorgt voor kijkcijferrecords op de landelijke televisie en enorme drukte bij streamingdiensten als Netflix en Videoland. Hoelang blijft deze trend doorzetten?

Nederlandse kijkcijfers

De laatste jaren daalden de kijkcijfers van Nederlandse televisieprogramma’s, tot vorig jaar. De coronacrisis zorgde er namelijk voor dat de cijfers in 2020 niet nog verder omlaaggingen. Nederlanders zaten massaal aan de buis gekluisterd omdat ze een deel van hun vrijheid hadden verloren. We waren vooral in de ban van nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Zo verbrak De Wereld Draait Door in de afscheidsweek nog een paar kijkcijferrecords. 

Toch daalt het aantal kijkers voor nieuwsprogramma’s op dit moment weer. Zo vertelt Sjoerd Pennekamp, directeur van Stichting KijkOnderzoek: “Er treedt een lichte nieuwsmoeheid op en dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld amusementsprogramma’s weer opkomen.” Alleen de persconferenties van premier Mark Rutte over het coronavirus bleken de laatste tijd goed te scoren op het gebied van actualiteit. 

Niet alleen de kijkcijfers van nieuws- en actualiteitenprogramma’s trekken weer naar het normale gemiddelde toe. “Vanaf week twintig was het aantal televisiekijkers weer ongeveer gelijk met vorig jaar”, aldus Pennekamp. Het valt wel op dat het aantal kijkers in de huidige periode min of meer gelijk is gebleven ten opzichte van 2019, want er worden nu geen grote evenementen als de Champions League en het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Een verklaring voor de kleine verschillen is volgens Pennekamp dat veel mensen nu meer tijd hebben om tv te kijken, omdat ze vanuit huis werken en dus minder hoeven te reizen.

Topjaar streamingdiensten

De streamingdiensten doen het goed in Nederland, het aantal abonnees zat de laatste jaren in de lift. Dit jaar kwam deze stijging mede door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht. Uit recentelijk onderzoek van Telecompaper blijkt dat het aantal kijkers van de meeste diensten met vijftien tot dertig procent steeg. Vanaf de start van de intelligente lockdown was de enorme toename dan ook duidelijk te zien.

Netflix is de populairste streamingdienst in ons land en zag het aantal abonnees met vijftien procent groeien – dit was meer dan in de vier kwartalen daarvoor. Om een beeld bij de grootte te geven: dat zijn 400.000 nieuwe gebruikers. Daarmee heeft Netflix de grootste groei te pakken van al de streamingdiensten in Nederland. “Videoland en Disney+ doen het naast Netflix ook erg goed”, meldt Sanne de Bruyckere van Telecompaper.

Videodiensten doen het procentueel gezien net wat beter dan streamingdiensten. Videoland verwelkomde een kwart meer abonnees en is daarmee een van de hoogste stijger van de al wat langer meedraaiende diensten. Disney+ is een nieuwere naam in streamingland, want in september vorig jaar was de pilot pas in Nederland beschikbaar. Het aantal gebruikers van Disney’s videodienst nam in de afgelopen periode met negentien procent toe en bereikte acht procent van de Nederlandse huishoudens.

Om de huidige situatie te verduidelijken, leggen we je in deze animatievideo uit hoe televisie en de streamingdiensten ervoor staan.

Na corona

De kijkcijfers van televisieprogramma’s beginnen er weer ‘normaal’ uit te zien. Of de zenders kijkers kunnen vasthouden gaat van verschillende zaken afhangen. Volgens Sjoerd Pennekamp is sport een van die factoren: “We zouden dit jaar veel superevenementen hebben gehad: het EK-voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Dat gat gaat worden opgevuld door inhaalwedstrijden uit de voetbalwereld. In het najaar komen er misschien nog wat grote wielerrondes voorbij. Het is daarom moeilijk te zeggen wat er precies met de kijkcijfers gaat gebeuren.”

De toekomst van de streamingdiensten ziet er zekerder uit, ondanks dat veel Nederlanders na de crisis ongetwijfeld hun abonnement zullen opzeggen. Zo verklaart Sanne de Bruyckere: “Er zullen altijd mensen blijven hangen. We zien namelijk dat er in Nederland best wel ruimte is voor het stapelen van diensten.”

Daarnaast gaan de versoepelingen van de maatregelen een rol spelen rondom kijkcijfers. Nederlanders mogen weer steeds meer, waardoor er minder tijd overblijft om tv te kijken en te streamen. Voor nu bevinden televisie en streamingdiensten zich nog op een gunstige positie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons