Toeristische crisis ligt op de loer

Toeristische crisis ligt op de loer

De coronacrisis laat haar sporen achter in de toeristische sector van Nederland. Het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat Nederland in totaal zo’n 24,5 miljoen minder toeristen kan verwelkomen. Dit betekent dat de branche ruim 2,3 miljard euro misloopt.

Door Taís Lourinho da Silva en Timo Akkermans

Het toerisme kwam half maart vrij abrupt ten einde door de coronacrisis, maar inmiddels zijn de eerste restricties opgeheven en versoepelt Nederland de reisbeperkingen. Hierdoor zullen veel Nederlanders dit jaar in eigen land weer op vakantie gaan en zijn toeristen uit een aantal landen weer welkom. Volgens het NBTC zullen dit een stuk minder toeristen zijn dan de afgelopen jaren. 

Naar schatting ontvangt Nederland tussen de twaalf en vijftien miljoen minder buitenlandse verblijfsgasten door de coronacrisis. Daarnaast gaan er tussen de elf en vijftien miljoen minder Nederlanders op vakantie in eigen land. Dat betekent dat Nederland in 2020 tussen de 24,5 en 30 miljoen minder verblijfstoeristen telt dan in 2019.

Enorme impact

Jeroen Klijs, Lector Sociale impacts van toerisme aan Breda University of Applied Sciences, merkt ook dat de impact van het coronavirus op het toerisme en recreatie in Nederland enorm is. Zeker voor bedrijven die in dat wereldje zitten. Doordat klanten hun vakantie annuleren, komen zij in financiële problemen. 

De steun die de overheid biedt, is volgens Klijs niet voor iedereen de oplossing, omdat lang niet elk bedrijf voldoet aan de gestelde voorwaarden. Hij vindt dan ook dat deze voorwaarden versoepeld hadden moeten worden. “Het was dan wel een stuk makkelijker geweest om daar gebruik van te maken”, vertelt Klijs, “bovendien gaat het in veel gevallen om leningen die bedrijven tijdelijk krijgen. Die moeten uiteindelijk terugbetaald worden en dan komt de vraag: Wanneer kunnen parken weer op volle kracht gaan draaien?” 

Prijzen omhoog

Het kan dus zo zijn dat campings dit jaar duurder zijn dan afgelopen jaar.  “Ik kan me best voorstellen dat je als campingeigenaar de afgelopen maanden probeert te compenseren door wat meer geld te vragen”, zegt Klijs. “Zeker gezien de financiële strop die ze de afgelopen maanden hebben gevoeld.” 

Hebben Nederlanders nu eigenlijk meer te besteden doordat ze in eigen land op vakantie gaan? “Dat kan twee kanten op. Aan de ene kant kun je zeggen dat mensen die hun geld niet in het buitenland hebben uitgegeven meer geld overhouden voor een vakantie in eigen land.”

“We zouden dan dus meer te besteden moeten hebben”, gaat Klijs verder. “Aan de andere kant zijn er ook veel mensen financieel getroffen door de crisis. Denk aan ZZP’ers of mensen die direct of indirect afhankelijk van inkomen uit toerisme.

“Ik vraag me dus af of het ‘vakantiesaldo’ door de crisis nu vooruit of achteruit is gegaan”

Opluchting 

Volgens Klijs gaan we de afname van het aantal buitenlandse toeristen in Nederland de komende tijd voelen. “Veel ondernemingen die zich op toerisme richten, hebben natuurlijk te maken gehad met aanzienlijk teruglopende aantallen”, vertelt Klijs. 

“In steden zoals Amsterdam, Barcelona en Venetië zie je daarentegen een soort van opluchting doordat er minder toeristen zijn.” Die opluchting geeft volgens Klijs de mogelijkheid aan steden om nog eens goed na te denken over hoe ze het in de toekomst willen aanpakken, als het weer wat drukker wordt. 

Wil je meer weten over een vakantie in eigen land?

One thought on “Toeristische crisis ligt op de loer

  1. Reply
    Vakantieparken lopen vol — Genieten — Startpunt
    16/06/2020 at 16:55

    […] berichtte Startpunt over de toeristische crisis die op de loer ligt, gebaseerd op de cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Die crisis […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons