Roep van horeca om versoepeling leidt tot niets

Roep van horeca om versoepeling leidt tot niets

Veel cafés op het Eindhovense Stratumseind heropenden deze week weer. Vorige week sloten zij veelal hun deuren vanwege het gevaar op de gigantische boetes bij het overtreden van de coronaregels. Nu eisen zij een versoepeling van de regels.

Door Maurits de Liefde en Job Zwamborn

Café-bar ’t Lempke nam daarin het initiatief. Het feestcafé gaf een statement af, maar was zeker niet de enige partij die van zich liet horen. De Brabantse horeca stuurde immers eerder al een brandbrief naar het kabinet. ‘’Anderhalve meter afstand is in onze branche onwerkbaar”, liet Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca weten in het Algemeen Dagblad.

Volgens Bakker is het voor cafés onmogelijk om zich aan de anderhalvemeterrichtlijnen te houden. Daarnaast wordt in de brief gepleit om de huidige beperking van maximaal dertig bezoekers ongedaan te maken. ‘’We willen dat de verantwoordelijkheid bij de gasten zelf komt te liggen en het is tijd voor maatwerk. Als je maximaal de helft van het normale aantal bezoekers toelaat, kunnen mensen nog steeds voldoende afstand houden.’’

De emotionele reactie van Café-bar ’t Lempke verontwaardigde de gemeente Eindhoven niet. In een aan Startpunt verschaft statement toont de gemeente zelfs enig begrip voor de horecaondernemers, al betekent dat niet dat de gemeente hand in eigen boezem steekt. ‘’De nadruk ligt bij gemeente en horeca op gastvrijheid en niet op strenge handhaving met boetes. Wanneer zaken niet goed geregeld zijn, waarschuwen we de ondernemers. Pas in het uiterste geval gaan we over tot het geven van een boete. En, gelukkig zien we dat het bij het grootste deel van de horeca goed verloopt. Maar een eerste verantwoordelijkheid voor het naleven van de maatregelen ligt bij de mensen zelf, bij de bezoekers van horecagelegenheden.’’

Prent

Toch krijgen zij niet de prent gepresenteerd voor hun overtreding. Die 4.000 euro boete is volledig voor het café zelf, maar de kosten delen of op het individu verantwoordelijk stellen ziet Ralph Opbroek, bedrijfsleider van Café-bar ’t Lempke, niet als oplossing. ‘’Die anderhalvemeter is en blijft niet te handhaven. Met de mogelijkheid op zo’n grote boete jaag je de klanten misschien nog weg ook.’’

het management team van 't Lempke (links Ralph Opbroek)
Het management team van ‘t Lempke (links Ralph Opbroek) (Facebook ‘t Lempke)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons