Online solliciteren kun je leren

Online solliciteren kun je leren

Proberen het zweet te verbergen, je colbertje nog even rechttrekken, een zelfverzekerde zithouding aannemen, een mondspraytje gebruiken en proberen zo gefocust mogelijk te blijven. Het hoort allemaal bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Alleen, wat als dat vanwege de coronacrisis ineens via de webcam moet? 

Het is en blijft spannend: solliciteren naar een functie die je zielsgraag wil bekleden. Nu het allemaal online moet gebeuren, omdat we van de regering op anderhalve meter moeten blijven, wordt het er niet bepaald makkelijker op. Of zitten er juist wel voordelen aan de online sollicitatie tegenover het ouderwetse, face-to-face wervingsgesprek? 

Loopbaan- en talentcoach Naomi Barnouw weet welke uitdagingen er zijn op het gebied van solliciteren via de camera, welke vragen je moet stellen en hoe je je het beste kan voorbereiden op een gesprek met je toekomstige werkgever. Ze schreef een handige handleiding genaamd Succesvol solliciteren is te leren en geeft workshops over onder andere arbeidsmarktbenadering.

Naomi Barnouw

Een streepje voor 

Als starter zal het online solliciteren je over het algemeen goed afgaan. Je kunt goed overweg met de hedendaagse technologie, dat geeft je een pluspunt bij het solliciteren, vooral in deze tijd. Toch zijn de verschillen tussen het fysieke en het onlinewervingsgesprek niet al te groot, ondanks het feit dat je ongeveer tot je romp in beeld bent. 

“Als selecteur kun je met een online sollicitatie minder inspelen op de algehele non-verbale communicatie van de sollicitant”, verklaart Barnouw. “Dat gedeelte mis je, maar tegelijkertijd verandert er in de voorbereiding niet veel.” Het voeren van online sollicitatiegesprekken an sich is volgens de sollicitatiecoach niet per se lastiger. Als starter op de arbeidsmarkt weet je straks misschien niet beter.

Wachten geen optie

Wachten met solliciteren is in ieder geval geen optie, want niemand weet welke vorm de arbeidsmarkt na de coronacrisis aanneemt. “Daarnaast is het voor de starter cruciaal om onderzoek te doen en jezelf kenbaar te maken op de markt.” Dat hoeft volgens Barnouw niet alleen via het solliciteren op een openstaande vacature. “Je kan nu al netwerken en lijntjes uitzetten om jezelf klaar te stomen voor als er straks weer meer vacatures beschikbaar zijn.”

Juist deze periode leent zich ervoor om je te oriënteren op het werkveld en je online als professional te profileren. “Pleeg die belletjes, schrijf die mailtjes, maak je online cv op LinkedIn compleet en kom in gesprek met mensen die functies bekleden waarin jij geïnteresseerd bent. Ga dus zeker niet stilzitten.”

“Een goede voorbereiding is het halve werk.”

De do’s …

Ondanks dat starters een streepje voor hebben bij sollicitatiegesprekken via de webcam, vanwege kennis en ervaring met techniek, wil dat niet zeggen dat het vanzelf gaat. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. “De inhoud van zo’n gesprek zal grotendeels hetzelfde blijven”, geeft Barnouw aan. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Beschik over duidelijke voorbeelden van de competenties die je beheerst en denk na over de vragen die kan verwachten over je ervaringen of cv.” 

De loopbaancoach geeft als brandende tip de Star-methodiek toe te passen als je een sollicitatie ingaat (‘star’ staat voor situatie, taak, actie en resultaat). Dat is een interviewtechniek die je helpt op een goede, gestructureerde manier vragen te stellen of beantwoorden. 

Met onlinesollicitaties is het handig dat je op het een en ander let omtrent professioneel overkomen op de camera. “Wat belangrijk is, is dat je er als sollicitant voor zorgt dat je laptop op de juiste hoogte staat. Zorg bovendien voor goede lichtinval en denk na over hoe je omgeving eruitziet.” Verder is het gewenst dat er geen storende achtergrondgeluiden te horen zijn, dat je over een goede internetverbinding beschikt en dat je geen afleidende kleding aantrekt. 

Barnouw stipt daarnaast aan dat je van tevoren al ervaring opdoet met het programma dat gebruikt gaat worden voor het gesprek. Of het gesprek nou via Microsoft Teams of Zoom plaatsvindt, oefen alvast met een vriend. Zo is het niet de eerste keer is dat je jezelf ziet of hoort via de desbetreffende tool. Dan kom je niet voor verassingen te staan als het echte sollicitatiegesprek begint.” 

“Zorg ervoor dat je niet te dichtbij of te veraf gaat zitten en neem een actieve houding aan. Ga dus niet onderuitgezakt zitten.”

… en don’ts

Zo’n online sollicitatie heef zo zijn voordelen, maar er zijn ook bepaalde valkuilen waarvoor je moet uitkijken. “Als je computer niet op de juiste hoogte staat, komt je gezicht apart in beeld”, zegt de sollicitatiecoach. “Zorg er daarnaast voor dat je niet te dichtbij of te veraf gaat zitten en dat je een actieve houding aanneemt. Ga dus niet onderuitgezakt zitten, want dat zie je.”

In een face-to-face gesprek ziet je gesprekspartner dat je eventuele aantekeningen maakt, maar via de webcam is dat lastiger. Barnouw geeft als advies: “Houd pen en papier bij de hand. Geef daarbij aan dat je af en toe aantekening maakt. Zo vermijd je de neiging iets op je laptop te typen, want dat hoor je. Bovendien kom je dan minder geïnteresseerd over.”

VR-rondleiding

“Als je met handgebaren praat, doe dat dan ook in het onlinegesprek. Laat zien wie je bent en wees gewoon jezelf.” Onderschat het daarentegen niet, want werkgevers zullen je dezelfde vragen stellen als in een fysiek gesprek. De vraag die je als sollicitant wel degelijk moet stellen: hoe ziet de werkplek eruit? Je bent er niet in levende lijven, dus sfeer proeven en toekomstige collega’s ontmoeten zit er niet in. 

“Vaak raad ik mijn klanten aan een dagje mee te lopen op de werkvloer”, legt Barnouw uit. “Tijdens een sollicitatie zou je kunnen vragen om een virtuele rondleiding. Zo zie je hoe het bedrijf eruitziet en kun mogelijk met andere mensen die er werken in gesprek.” 

Al met al is online solliciteren op dit moment eerder regel dan uitzondering. Als de coronacrisis weer achter de rug is, is het nog maar de vraag of sollicitatiegesprekken voor de volle honderd procent ter plekke gaan plaatsvinden. “Ik verwacht dat er wel fysieke gesprekken gaan plaatsvinden, maar minder. Een gedeelte van het sollicitatieproces zou zomaar eens gedigitaliseerd kunnen worden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Volg ons