Cafés uit de storm, of komt er nog een?

Cafés uit de storm, of komt er nog een?

Door Job Zwamborn & Maurits de Liefde
Het is zover: eindelijk kan Nederland weer genieten van een wijntje op een terras of in de cafés. Uiteraard onder de anderhalvemetervoorwaarden, maar het Zeeuwse café Nationaal is maar al te blij dat er weer wat euro’s de lege kassa inrollen.

Het waren twee moeilijke maanden. In rap tempo volgden de rode cijfers elkaar op, waardoor een verlichting op de huurlasten als een geschenk kwam voor Joey Hubers, bedrijfsleider van het Goese café Nationaal. “Dat nam de grootste zorgen weg”, vertelt hij, gevold door complimenten aan alle anderen die de kroeg van financiële steun voorzagen. “Onze bierleverancier heeft ons ook geholpen. Net als veel van onze gasten die via crowdfunding geld hebben gestort.”

Het eindresultaat van circa 1300 euro lag ver af van de beoogde 25.000 euro. Teleurgesteld? Bedrijfsleider Hubers niet, hij was blij met elke geschonken euro. “Dat doel was ambitieus, maar je kunt de lat best hoog leggen, toch? Bovendien hebben meerdere mensen het momenteel. Ik ben blij dat diegene die belangstelling hadden voor onze livestreams een gift hebben gedaan. De moeite om bij de mensen thuis een feestje te brengen werd dus beloond.”

Veel van hen hebben hun tafeltje al gereserveerd. Al zal het bezoek anders aanvoelen dan voorheen door alle eisen die er vanuit de overheid zijn gesteld.

Gloednieuw 

Het zal even wennen worden voor de trouwe bezoekers. De tafeltjes en de bar zijn gelakt, al het andere achterstallige onderhoud is gedaan. “Nu hadden we er de tijd voor”, grapt Hubers, die deze twee maanden niet wilde verkwanselen. “Eerst dacht ik: lekker, even helemaal niets doen. Twee dagen later bedenk je jezelf weer, er was toch niets leuk te doen. Van alle centen die we nog hadden, hebben we dus materialen gekocht om alles te vernieuwen.”

Het zijn verhalen die Peter Arkenbout bekend in de oren klinken. De Zeeuwse regiomanager van KHN (Koninklijke Horeca Nederland) waardeert het optimisme, maar vreest voor de komende winter. “Veel cafés zijn bijna door hun buffers heen. De afgelopen maanden hebben ze het vlees van de botten gehaald en is het de vraag of ze de winter overleven. Sommige cafés zijn afhankelijk van buitenlandse toeristen, waarop je vraag kunt stellen: willen die, én mogen die, überhaupt wel komen?”

Groot omzetverlies

Een onderzoek van HZ University of Applied Sciences toonde desastreuze gevolgen voor het toerisme in Zeeland. Begin april schatte het Kenniscentrum Kusttoerisme een omzetverlies van 220 miljoen euro. Volgens Arkenhout verschilt het aandeel van buitenlandse toeristen per plaats: “In Domburg zijn ze afhankelijker van Duitse toeristen dan in Goes. Steden als Goes, Vlissingen en Middelburg kunnen nog profiteren van Nederlandse dagjesmensen of eigen bewoners.”

Hubers verwacht overigens ook Duitse of Belgische klanten. “Voor ons zijn ze geen hele belangrijke inkomstenbron, maar alle beetjes helpen mee. Het is ook niet zo dat het water aan onze lippen stond. We hadden het op deze manier nog best twee maanden kunnen volhouden”, vertelt hij, terwijl hij ondertussen alles klaarzet om het de klantenstroom van komende week zo comfortabel mogelijk te maken. “Het is nogal een gedoe met al die regels, maar je moet ermee dealen om het bedrijf overeind te houden.”

Volg ons