Koopwoning in Randstad blijkt illusie voor starter

Koopwoning in Randstad blijkt illusie voor starter

Met een gemiddelde prijs van circa 310.000 euro per koopwoning is een hypotheek een must. Welk inkomen heb je nodig om aan die benodigde lening te komen?

Hoewel het bruto modale inkomen in Nederland op 36.500 euro ligt, is dat voor veel starters nog een toekomstige vette worst. Starterslonen zijn mede afhankelijk van de sector en variëren van 1.500 euro (MBO) tot 2.800 (WO). Natuurlijk zitten daar uitzonderingen in, zowel naar beneden als naar boven, waardoor deze cijfers als gemiddelde betrouwbaar zijn.

Randstad onbetaalbaar

Nou, de snelle rekenaar berekent dan al snel dat de WO-starter onder het modale inkomen ligt. Alles bij elkaar opgeteld kom je op een bruto jaarsalaris van 33.600. Via Rabobank berekenden wij aan welk bedrag jij kunt komen. Eindresultaat? 153.268 euro. Nog ver verwijderd van een koopwoning in de randstad, bleek uit onderzoek van de Hypotheker. Zo is het bijna onmogelijk om als individu een starterswoning te kopen in de Randstad.

“De Randstad is bijna niet te betalen voor starters”, vertelt Elzoderk Hidding, werkzaam voor Hypotheekadviseur in Noordoost-Nederland. “Starters adviseer ik daarom ook om buiten de Randstad te wonen, waar de huizen veel goedkoper zijn dan in het Westen van Nederland. Bovendien kom je daar sneller aan een starterslening dan in de Randstad.”

Als fulltime werkend duo stijgen de kansen aanzienlijk. Bij een simpele optelsom verschilt het jaarinkomen dus van 36.000 tot 67.200 euro, waardoor je hypotheek varieert van 164.216 tot ongeveer 331.391 euro bij de Rabobank. Zoals je hieronder ziet nemen de kansen landelijk flink toe. 

Studieschuld

We hebben echter nog altijd één blok aan het been. Althans, voor de meerderheid. Circa 53 procent van de studenten rond zijn opleiding af met een studieschuld. Waar het gemiddelde in het oude leenstelsel op 15.000 euro lag, is het sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel gestegen naar 20.000 euro. 

Je zou zeggen: het is moeilijker om aan een hogere hypothecaire lening te komen, maar dat is echt onzin volgens Hidding. ‘’Het is een fabel dat je niet kunt lenen met een studieschuld. Veel mensen vergeten dat alle openstaande kredieten worden meegerekend, ook je telefoon bijvoorbeeld. In het nieuwe leenstelsel kun je zelfs makkelijker aan een hogere hypotheek komen.”

Bij het oude leenstelsel kregen studenten vijftien jaar om hun schulden terug te betalen. Wie na 1 juli 2015 begon met zijn studie, krijgt 35 jaar om de gemaakte schulden af te lossen. Daardoor wegen de schulden minder zwaar in de maandelijkse lasten, waardoor starters makkelijker aan een huis kunnen komen.

Hidding raad starters daarom aan om een huis te kopen. “Binnen de mogelijkheden moet je daar altijd naar zoeken, anders moet je wellicht twintig jaar wachten totdat je al het geld hebt terugbetaald. Misschien moeten starters wat vaker buiten de Randstad gaan kijken.”

Tweede Kamerlid Jessica van de Eijs, die voor D66 onder meer de portefeuille huisvesting beheert, had echter andere oplossingen. De politica vertelde eerder aan ons dat starters ondanks de kosten in de stad willen wonen. Daarom pleit zij voor een andere indeling van woningen.

Lees hieronder het onderzoek van redactie Geld naar de effecten van de coronacrisis op de woning- en arbeidsmarkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons