‘Financiële coronastress hoger door media’

‘Financiële coronastress hoger door media’

Ruim twee derde van de laagbetaalde zzp’ers en flexwerkers heeft last van financiële stress. Dat blijkt uit een peiling van het platform ‘Wijzer in geldzaken’. Volgens psycholoog Steven de Nie dragen de media hieraan bij door ‘angstaanjagende berichtgeving’.

Het zijn volgens ‘Wijzer in geldzaken’ vooral de financieel kwetsbare groepen die de klappen voelen sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo’n twintig procent van de laagbetaalde zzp’ers en zeventien procent van laagbetaalde flexwerkers hebben de afgelopen maanden minder inkomen, zelfs als ze de inkomensondersteunende regelingen van de overheid gebruiken. Er ontstaan sneller schulden volgens het platform omdat de zzp’ers en flexwerkers nu moeten wennen om met minder geld rond te komen.

Paniek en depressie

De stress die de flexwerkers en zzp’ers ervaren, heeft volgens het platform ook impact op het dagelijks functioneren. Die conclusie beaamt psycholoog Steven de Nie van Balanstraining. “Bij aanhoudend geldgebrek lopen mensen een grotere kans op paniek, depressie en burn-out”, zegt De Nie. In zijn eigen praktijk merkt hij dat degenen bij wiens inkomen op de tocht staat in een overlevingsmodus schieten om te redden wat er te redden valt.

Als de beperkende maatregelen langer blijven gelden, zal het volgens De Nie niet alleen bij laagbetaalde zzp’ers en freelancers blijven: “Als mensen hun inkomen verliezen voor de levensbehoeften, verliezen ze vaak ook hun gevoel van autonomie en waardigheid. Dit kan voor veel mensen zeer stressvol zijn.”

“Zo’n 38% van de zzp’ers vindt het moeilijk om de gedachten over hun eigen geldzaken los te laten. Bij laagbetaalde flexwerkers ligt dit percentage op bijna een kwart” – Wijzer in geldzaken

Geen reservepotje meer

Een derde van de ondervraagden geeft in de peiling aan dat de huidige situatie niet langer dan drie maanden vol te houden is, zonder nog verder in financiële problemen te komen. Van de mensen die hun inkomen zien terugvallen heeft bijna de helft de afgelopen tijd spaargeld gebruikt om de rekeningen te kunnen betalen. Ook geeft bijna de helft (42 procent) van de laagbetaalde flexwerkers aan geen reservepotje meer te hebben om toekomstige, onverwachte uitgaven te betalen.

Bijdrage media

Volgens De Nie dragen de media bij aan de bangmakerij door angstaanjagende berichtgeving. Uitzonderlijke, tragische gevallen worden uitvergroot, terwijl achteraf blijkt dat het totaalbeeld lang zo erg niet is. “Door deze zeer eenzijdige, overdreven en vaak uit verband getrokken berichtgeving krijgen mensen het gevoel dat de risico’s veel groter zijn dan in werkelijkheid blijkt”, vertelt hij. “Veel mensen geloven dat al het nieuws dat op tv komt feitelijk waar is, wat helaas vaak een onjuiste aanname blijkt te zijn.”

Tips tegen stress

Wat kunnen we volgens Steven de Nie doen aan de stress? “Neem wat er gebeurt niet persoonlijk, dit is een overmachtssituatie. Probeer te ontspannen, anders kun je niet meer helder denken en creatief zijn. Stop met het kijken naar nieuws, omdat die te veel angst aanjagen met overdreven en soms zelfs onjuiste berichtgeving. Dit kan je gevoel van onrust en hulpeloosheid onnodig versterken. Kijk vooral naar alles wat je nog wél kunt doen, zodat je op ideeën komt om op een andere manier toch een inkomen te genereren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons