Als zelfstandige stressloos door de crisis

Als zelfstandige stressloos door de crisis

Janna Hoofs (24) maakte net de overstap van freelancer naar zzp’er toen de coronacrisis in Nederland uitbrak. Door de crisis werkt Janna minder, maar verdient ze als zelfstandige juist meer. Daardoor ervaart de kersverse zelfstandige geen stress.

De gemotiveerde journalist werkt als zzp’er voor de regionale omroep L1 en Chapeau Magazine. Daarnaast verdient Janna geld met losse opdrachten en diensten. Door de overstap van freelancer naar zzp’er verschilt haar salaris niet veel met vóór de coronacrisis. “Ik heb een aardig salaris, omdat je als zzp’er meer verdient dan vast”, zegt Janna. “Als zzp’er maak je voor opdrachten natuurlijk je eigen prijs.”

Financiële stress

De coronacrisis valt zwaar voor veel zzp’ers en freelancers. Uit een peiling van het platform ‘Wijzer in geldzaken’ blijkt dat ruim twee derde van laagbetaalde zzp’ers en flexwerkers financiële stress voelt sinds de coronacrisis. Daarnaast geeft één op de tien Nederlanders in de peiling aan moeilijk rond te komen met hun inkomen door het coronavirus. In die financiële stress kan Janna zich niet vinden. “Ik woon nog bij mijn ouders, dus de huur heb ik niet. Dat scheelt een hele hoop.” Door de coronacrisis moet de jonge zzp’er wel wat meer moeite doen om aan klussen te komen. Mede doordat de vaste krachten nu eerder ingezet worden. “Ik ben extra, maar ik heb gelukkig wel een fijn netwerk waardoor mensen mijn naam doorgeven als ze horen dat iemand een journalist zoekt voor een product.”

Toekomst

De crisis weerhoudt Janna er daarentegen niet van om al plannen te maken voor de toekomst. “Ik wil samen met mijn vriend een huis kopen.” Het feit dat ze zzp’er is helpt daar niet bij. “Zeker in deze gekke tijd is het handiger dat ik een contract bij een omroep krijg in plaats van als zzp’er verder te gaan.” Een dergelijke aanbieding zou Janna dan ook niet snel afslaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons