Met een lach en een traan

Met een lach en een traan

Op een redactie leer je elkaar pas echt goed kennen. Dat heb ik de afgelopen twee weken wel ervaren. Vooral in coronatijd, waar we allemaal nauw in contact blijven via online vergaderingen en berichtjes in WhatsAppgroepen. Dan kan er nog weleens wat misgaan.

Zoals hoofdredacteur Liam al schreef, zijn we vorige week begonnen met Startpunt. Dat was geen gemakkelijk proces, ook niet voor mij als chef eindredactie. Je wordt in een rol geduwd waar je nog helemaal niet aan gewend bent – en voor de rest van de redactie geldt hetzelfde. Inmiddels is er volop geproduceerd en staan er veel mooie, kwalitatieve stukken op de site.

Op een redactie is het daarentegen niet altijd koek en ei. De coronamaatregelen zorgen ervoor dat we verspreid over het land werken. Communiceren gaat dus via een appje of een belletje op MS Teams. Je raadt het al: dat zorgt weleens voor problemen.

Miscommunicatie

Deze week kende enkele miscommunicaties en dat komt natuurlijk vaker voor. Zo schreef Maandag dat collega’s op het hoofdkantoor van Zara, een van de meest succesvolle modemerken ter wereld, niet meer onderling mogen e-mailen. Deze maatregel voerde het bedrijf door nadat bleek dat werknemers e-mails verkeerd begrepen. Daardoor ontstonden fouten én irritaties. Typefouten, verhaspelingen en toonhoogten kunnen nou eenmaal verkeerd vallen.

Zo ook in onze redactie. Appjes worden snel verstuurd, meestal als je met nog honderd andere dingen bezig bent. Je zit inmiddels thuis en hebt genoeg afleiding. Let je niet op de manier waarop je iets brengt, dan eindigt dat soms in een groter conflict dan je zou willen. Daar ligt voor mij met name het focuspunt. Met m’n randstadse tongval heb ik al gauw aan een half woord genoeg. Ik merk dat dat niet voor iedereen in de redactie geldt.

Onnodig

Aangezien je niet zomaar even naar iemands bureau kon lopen om een conflict op te lossen, escaleerden problemen zonder dat dat nodig was. Ik heb daar de afgelopen week veel moeite mee gehad. Hoe de redactie mij ziet, betekent veel voor mij. Niet alleen omdat ik prestatiegericht ben, maar vooral omdat ik gevoelig ben voor wat anderen van mij vinden. Als ik iets doe, doe ik het graag goed.

Nu je thuis zit is het makkelijker om op te geven. Je laptop sluiten, WhatsAppgroepen op stil zetten en in bed kruipen. Wie houd je tegen? Ik heb die momenten vaak gehad. Ja, je kunt de leiding nemen en sorry zeggen voor je fouten. Je kan ook je favoriete serie gaan bingewatchen op Netflix. Die keuze lijkt snel gemaakt. Gelukkig heb ik fijne collega’s in de redactie, die me laten lachen en als geen ander de motivatie bij mij terugbrachten om door te gaan. We zijn hier niet alleen om te produceren, maar ook vooral om te leren.

Deze week was er dus een met een lach en een traan. De stress nam soms de overhand, maar gelukkig begon het weekend goed.

One thought on “Met een lach en een traan

  1. Reply
    Iris
    08/06/2020 at 00:57

    Komt goed! Communiceren blijft makkelijker op het moment dat iemand tegenover je zit en er kan wel eens iets mislopen als de non-verbale communicatie (bijna helemaal) wegvalt. Alsnog is online communiceren beter dan niet-communiceren. (Wat ik nu bijvoorbeeld doe tijdens het afstuderen. Iedere keer kan ik me er niet toe zetten om een vraag te stellen aan student a, of een mailtje te sturen naar docent b. Dat terwijl ik normaal gewoon een kantoortje binnen zou lopen of iemand zou treffen op school. Het blijft wennen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons